SPLIT

Dan Splitsko- dalmatinske županije: Više od sedam milijardi kuna ugovorenih projekta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Svečanom sjednicom Skupštine Splitsko- dalmatinske županije obilježen je Dan te županije i blagdan Svetog Jeronima, njenog nebeskog zaštitnika, a na sjednici je istaknuto kako je Vlada RH do sada ugovorila više od sedam milijardi kuna za projekte na području te županije.

"Na području Splitsko- dalmatinske županije u mandatu ove Vlade ugovoreno je ukupno 7,03 milijardi kuna, a za projekte na području Županje iz državnog proračuna izdvojeno je oko 400 milijuna kuna", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji je na svečanosti bio i izaslanik premijera.

Butković je najavio kako će izgradnja prometnice Solin- Omiš, koja je u ljetnim mjesecima najzatrpanija prometnica u Hrvatskoj, u novoj perspektivi biti jedan od najvećih prometnih projekta u Hrvatskoj. Najavio je i gradnju novog ulaza u Split, tj. "čvor Vučevice- tunel Kozjak - čvor trajektna luka Split", te izgradnju nove pristupne i izlazne ceste iz Trajektne luke Split te nastavak dogradnje čvora Dugopolje.

"Na području Splitsko-dalmatinske županije šest je velikih projekata za KBC Split u vrijednosti do 225 milijuna kuna", kazao je Butković.

Župan Blaženko Boban rekao je da uvijek ima onih koji stvarno žele pomoći i onih koji "grakću".

"Kad u javnosti sve češće odjekuju riječi 'kriza' i 'spas', uvijek imate na jednoj strani one koji vam žele pomoći, ali i on ikoji 'grakću', neprestano kritiziraju i ruše sve pred sobom i oko sebe, ne nudeći nikakvu novu nadu. Iz usta im teče gorčina i mržnja, a kad ih upitate što su oni u životu ostvarili, nema odgovora -muk", rekao je Boban ne precizirajući na koga točno misli.

Predsjednik Županijske skupštine Splitsko- dalmatinske županije Mate Šimundić je istaknuo kako je negativna demografija gorući problem na koji treba žurno odgovoriti te naglasio da treba promijeniti smjer.

"Odbacimo lopovski i neradnički mentalitet, odreknimo se mišljenja da netko drugi za nas treba donositi odluke i umjesto nas odraditi posao. Promijenimo smjer: umjesto korupcije izaberimo kompetenciju, umjesto mita izaberimo stručnost, umjesto suludih ideologija odlučimo se za pravednost, zdrav razum i naravni zakon", poručio je Šimundić.

Uručene su nagrade za životno djelo legendarnom košarkašu Ratomiru - Rati Tvrdiću, simbolu košarke u Splitu, koji je za Jugoplastiku postigao 5.557 koševa, glazbeniku Ivanu Gliboti -Crnom i Točiju Baranoviću koji je odgojio mnoge generacije nogometaša u Splitu.

Sudionike na svečanosti pozdravio je i Ante Sanader potpredsjednik Sabora i izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

U povodu obilježavanja Dana Splitsko- dalmatinske županije na splitskom Gradskom groblju Lovrinac izaslanstvo Splitsko- dalmatinske županije položilo je vijenac kod središnjeg križa te aranžmane kod grobova nekadašnjih čelnika županije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater