ZAGREB

C.I.O.S. Grupa iznenađena idejom gradonačelnika Tomaševića

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Iz C.I.O.S. Grupe za gospodarenje otpadom u petak su poručili kako su iznenađeni rješenjem zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića i idejom da gospodarenje glomaznim otpadom riješi nabavkom drobilica te mu na tome ironično čestitali.

Povod za reakciju iz CIOS-a je Tomaševićeva odluka o poništenju natječaja za zbrinjavanje glomaznog otpada u Zagrebu na koji su stigle dvije valjane ponude -  Reoma grupe i tvrtke Ce-za-r iz C.I.O.S. Grupe budući da će posao nakon nabave drobilica raditi gradsko poduzeće Čistoća.

"Pružanje usluga oporabe glomaznog otpada tvrtke CE-ZA-R predstavlja složenije tehničko-tehnološke procese od pojednostavljenog izdvajanja drva i metala te odlaganja izdrobljenog ostatka, kako je to danas izneseno na konferenciji za medije gradonačelnika Zagreba", istaknuli su iz CIOS-a.

Iznenađeni su, kažu, tvrdnjama gradonačelnika da u glomaznom otpadu ima 50 posto vrijednih svojstava koje je moguće izdvojiti, s obzirom na njihova višegodišnja iskustva u oporabi glomaznog otpada.

"Jedino što možemo zaključiti da će građani Zagreba, koji su godinama živjeli u neznanju, pohrliti na zagrebačke ulice i iz odbačene hrpe glomaznog otpada izdvajati vrijedne sirovine te ih prodavati s ciljem obogaćivanja svog kućnog budžeta", priopćili su.

"Isto tako", dodali su. "temeljem izjave gradonačelnika da će kupnjom dviju drobilica riješiti gorući problem u gospodarenju glomaznim otpadom u Zagrebu, za očekivati je da će i ostali gradonačelnici, načelnici i župani sa sličnim ili istim problemima u svojim životnim sredinama, preslikati ovakvo inovativno rješenje od gradonačelnika Zagreba te riješiti i svoje probleme".

S obzirom na današnje izjave o namjerama gradonačelnika da preostali dio glomaznog otpada "zdrobljen" odvozi na odlagalište Jakuševac, iz CIOS-a su upitali što je onda značilo predizborno obećanje da će se Jakuševac zatvoriti.

Ako doista uspije tim načinom riješiti problematiku gospodarenja otpadom u Zagrebu, iz CIOS-a su poručili gradonačelniku Tomaševiću da su mu, po završetku mandata, "spremni ponuditi suradnju kao konzultantu za problematiku gospodarenja otpadom".

U priopćenju su izvijestili i da su u 30 godina postojanja C.I.O.S. Grupacije investirali 1,4 milijarde kuna u tehnologiju za zbrinjavanje otpada, da udio otpada Grada Zagreba čini tek oko tri posto količine koju ukupno godišnje sakupe i obrade članica Grupacije, a prihodi od Grada Zagreba čine oko jedan posto ukupnih njihovih prihoda, "tako da ni raskid sveukupne poslovne suradnje s Gradom Zagrebom ne bi predstavljao problem za poslovanje C.I.O.S. Grupacije".

"Članice C.I.O.S. Grupacije godišnje sakupe i obrade preko milijun tona raznih vrsta otpada. Konsolidirani prihodi C.I.O.S. grupacije u zadnjih deset poslovnih godina iznose gotovo 20.000.000.000 (dvadeset milijardi) kuna, a samo u 2020. godini dosegnuli su 1,8 milijardi kuna, dok su ukupna ulaganja u dugotrajnu imovinu premašila iznos od 1,4 milijarde kuna", stoji u priopćenju.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini