ZAGREB

Centar za socijalnu skrb: Roditelji umrle bebe bili su pod nadzorom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U povodu smrti 3-mjesečne bebe iz Velikog Grđevca, Hrvatska komora socijalnih radnika i Centar za socijalnu skrb Grubišno Polje priopćili su da uzrok smrti još nije poznat i da je obitelj bila pod nadzorom socijalne službe, a medije su zamolili da se suzdrže od eksponiranja ovog slučaja.

Roditelji su bili pod nadzorom Centra za socijalnu skrb te nije utvrđena potreba izdvajanja djece iz obitelji, objavili su u  petak u zajedničkom priopćenju Hrvatska komora socijalnih radnika (HKSR) i Centar za socijalnu skrb u povodu smrti tromjesečnog djeteta. 

Nadležni centar za socijalnu skrb utvrdio je da je roditeljima potrebna  stručna pomoć te im je pružana psihosocijalna pomoć u jačanju roditeljskih kapaciteta. Tijekom procjene roditeljskih sposobnosti nije utvrđen rizik zanemarivanja niti potreba izdvajanja iz obitelji, dodaje se u priopćenju.

Kao odgovor na medijske napise da umrla 3-mjesečna beba od rođenja nije bila kod pedijatra, navodi se da je dijete također bilo u tretmanu nadležnog liječnika obiteljske medicine  i patronažne sestre.

S obzirom da se do dovršetka kriminalističkih i zdravstvenih vještačenja ne može sa sigurnošću zaključivati o uzrocima smrti djeteta, Komora i Centar mole građane i medije da unaprijed ne donose zaključe o mogućim uzrocima.

Hrvatska komora socijalnih radnika i Centar za socijalnu skrb Grubišno Polje također mole građane, posebno medije, da se u najboljem interesu  maloljetnog djeteta i dodatne traumatizacije roditelja suzdrže od  daljnjeg eksponiranja ovog slučaja, navela je u priopćenju predsjednica Povjerenstva za odnose s javnošću HKSR-a Nela Pamuković.

Bjelovarska policija 2. veljače je izvijestila da istražuje okolnosti u kojima je umrlo tromjesečno dijete iz Velikog Grđevca, koje je u teškom zdravstvenom stanju primljeno u Opću bolnici Bjelovar, a zatim prevezeno u zagrebački KBC, no liječnici ga nisu uspjeli spasiti. 

Još uvijek nisu poznati nalazi obdukcije, a prema pisanju medija beba je zaprimljena u bolnicu s respiratornim arestom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of