ZADAR

Biograd zasad bez karantene

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

U Biogradu se zasad neće uvesti 14-dnevna karantena, priopćio je u srijedu Stožer Civilne zaštite Zadarske županije.

Nakon analize kontakata oboljelih djelatnika Specijalne ortopedske bolnice u Biogradu, utvrdili smo da većina djelatnika živi izvan grada Biograda, tek njih 12 u Biogradu od ukupno 87 kontakata koji su stavljeni u samoizolaciju, navodi se u priopćenju koje je potpisao načelnik Stožera Šime Vicković. 

 Ostali djelatnici, pacijenti i kontakti žive u drugim dijelovima Zadarske županije. Stožer Civilne zaštite Zadarske županije smatra da uvođenje karantene u ovom trenutku za grad Biograd nema učinka za sprječavanje znatnog širenja epidemije koronavirisa, navodi se u priopćenju. Ističe se da se i dalje preporučuju mjere samoizolacije za sve kontakte oboljelih iz Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu prema uputama koje su dobili od Službe epidemiologije zadarskoga Zavoda za javno zdravstvo.

U Zadarskoj županiji devet je osoba zaraženo koronavirusom, pet pacijenata smješteno je na COVID odjel u zadarskoj Općoj bolnici, više od 670 osoba je u samoizolaciji, a od jučer do danas poslijepodne od 28 osoba uzeti su uzorci za testiranje za koje se čeka nalaz.

Među zaraženima je liječnik ortoped iz biogradske bolnice te pacijentica koju je operirao prije nego što je testiran na koronavirus. Trenutačno je s tim slučajem u vezi oko stotinu ljudi u samoizolaciji, njihovi bliski i privatni kontakti, a među njima je i sin zaraženoga biogradskog ortopeda koji je liječnik u zadarskoj bolnici.

Ravnatelj zadarske Opće bolnice Željko Čulina rekao je na jutarnjoj konferenciji za novinare u Zadru da je novozaražena pacijentica primljena zbog upale pluća i respiratornih smetnji preko hitnog prijma.

 "Budući da smo znali da ju je operirao zaraženi liječnik, odmah smo je smjestili na COVID odjel. U suradnji s epidemiolozima napravili smo pregled svih kontakta i sada su u našoj bolnici dvije liječnice i 12 medicinskih sestara u samoizolaciji", rekao je Čulina.

Biogradska bolnica, u kojoj su trebali biti smješteni pacijenti s lakšim respiratornim simptomima, danas i sutra bit će ispražnjena i dezifincirana.

 


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini