ZAGREB

Antikorupcijsko vijeće: Mayer svjedoči, Zekanović udaljen sa sjednice

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Bivši član Uprave Ine Davor Mayer na saslušanju pred saborskim Antikorupcijskim vijećem rekao je da je energetika strateško političko pitanje i pitanje nacionalne sigurnosti, a na početku sjednice nakon više upadica udaljen je Hrvoje Zekanović kojega je oporba nazvala HDZ-ovim provokatorom.

Mayer je zaključio da Hrvatska nema pod potpunom kontrolom sektor nafte od 2009. te da danas imamo situaciju da Mađarska upravlja strateškim interesom Republike Hrvatske, ocijenivši da je to temeljni problem iz kojega su se nizali ostali problemi.

Ustvrdio je da Hrvatska svoje stručnjake odbacuje s promjenom politike i tako dolazi do problema da nam pregovore vode političari, a ne stručnjaci.

Hrvatska je u tom odnosu u Ini već godinama u situaciji da pregovora s ekipom koja ima ogromno iskustvo i koja je u upravljačkoj strukturi MOL-a.

Naglasio je i da je četvrti predsjednik Uprave Ine od 2009. godine mađarski državljanin.

Za odluku o gašenju rafinerije Sisak rekao je da ne misli da je bila u interesu Mađarske, ali je bilo potpuno logično dok je s hrvatske stane to bilo potpuno drugačije.

Za memorandum je rekao da nije uzrokovao probleme u Ini nego ih je samo zakomplicirao.

Strateški partner je po njegovim riječima još iz ugovora 2003. bio u obvezi sačuvati rafinerije i modernizirati one u Rijeci, ali se to nije dogodilo.

Nakon što je MOL 2014. izašao s ultimativnim prijedlogom zatvaranja rafinerije Sisak, rekao je da im je jedina opcija bila da sruše kvorum, što nije bilo popularno u korporacijama.

Podsjetio je da je 2016. na Badnjak Plenković obznanio da Hrvatska ide u vraćanje Ine, a sve što se dogodilo nakon toga je bilo razmišljanje da moramo kupiti neko vrijeme da ne oštetimo kompaniju.

Početak sjednice obilježio je nastup zastupnika Hrvoja Zekanovića koji je Mayeru rekao da je dio političkog cirkusa i da mu nije jasno zašto je došao na sjednicu s obzirom na to da nije dao nikakvu informaciju ključnu za korupciju.

Zekanović ga je pitao je li istina da je u 11 godina primio oko 22 milijuna kuna legalnog novca, zašto nikad ranije nije smogao hrabrosti da kaže da nešto ne valja i da je Most 2016. urgirao da ostane na poziciji člana Uprave, a ustvrdio je i da je cijena njegovog dolaska na vijeće dva milijuna kuna.

Nakon više upadica predsjednik Vijeća Grmoja udaljio je Zekanovića sa sjednice te je odredio stanku.

Zekanovićev srednji prst Raspudiću

Tijekom stanke međusobna dobacivanja nastavljena su na saborskim hodnicima, gdje je prema tvrdnjama članova Vijeća, Zekanović pokazao srednji prst Ninu Raspudiću te ga nazvao pogrdnim imenom.

Raspudić je rekao novinarima da svaki put kad se Zekanović pojavi u javnosti i napada oporbu, oporbi rejting raste, a HDZ-u pada.

Za Zekanovića je rekao da je došao napraviti incident i cirkus od Antikorupcijskog vijeća. S jedne strane Zekanović govori da je sjednica nelegalna a s druge strane daje prijedloge čime daje legitimitet, rekao je.

Tijekom stanka, prema navodima medija, na saborskim je hodnicima došlo do naguravanja između Zekanovića i 'mostovca' Mire Bulja koje su nazočni odmah razdvojili.

Suverenist Marijan Pavliček koji je nazočio sjednici Vijeća novinarima je rekao kako Zekanović pravi cirkus, a "govoriti kolegi konju i pokazivati srednji prst je dno dna". "On se sa srednjim prstom namjerno češao prema kolegi Raspudiću...", ustvrdio je Pavliček.

Zekanović je pak novinarima rekao da njega i Bulja nije Raspudić razdvajao nego je na njega fizički nasrnulo na pet Mostovaca. "Radi se o nelegalnoj sjednici i igrokazu", ustvrdio je Zekanović i dodao da će se vratiti na sjednicu da pokaže da ga s nelegalne sjednice koja nije u skladu s poslovnikom nitko ne može izbaciti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter