VINSKI MASTERCLASS U MONAKU

Pitate se gdje je bivša predsjednica? S princom Albertom od Monaka promovira zaštitu starih sorti vina

| Autor: Edi Prodan
U Monaku je održan ekskluzivni vinski masterclass u organizaciji francuske udruge Francs de Pied

U Monaku je održan ekskluzivni vinski masterclass u organizaciji francuske udruge Francs de Pied


Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i princ Albert od Monaka osobno su podržali napore francuske udruge Francs de Piedd čiji je cilj očuvanje, promocija i zaštita autohtonih europskih vinskih sorti. Kad ističemo autohtonih, nakana te udruge i sve većeg broja vinarija koja se zalažu za potpuno prirodni uzgoj vinove loze, kao i za načela koja danas pronalazimo i u biodinamičkoj proizvodnji, misli se na sorte koje je i na hrvatskom području s prijelaza 19. u 20 stoljeće uništila filoksera.

Kako bi se potaknulo proceduru koja će pomoći da uzgoj autohtonih sorti uđe u UNESCO-ov registar svjetske nematerijalne kulturne baštine, u Monaku je održan ekskluzivni vinski masterclass u organizaciji francuske udruge Francs de Pied na koji su vinarija Liber Pater i njezin karizmatični vlasnik Loïca Pasquet, ujedno i predsjednik Udruge, pozvali i sebi sličnu istarsku vinariju Clai čiji je također cilj očuvanje necijepljenih, autohtonih sorti grožđa.

Do njihove suradnje došlo je nedavno, prigodom Pasquetova posjeta vinariji Clai kad je obišao lokacije koje bi mogle biti pogodne za rast nekalemljenih loza. Predsjednik udruge Francs de Pied oduševio se prepoznatljivošću terroira u Claijevim vinima. Kako je naime poznato, vinarija Clai je fokusirana na promociju i uzgoj autohtonih necijepljenih sorti grožđa, te stvaranje jednakih takvih vina. Clai je k tome u tom smjeru napravio i niz jako uspješnih iskoraka. Jedan od njih je i očuvanje surine, rijetke sorte grožđa koju su mnogi vinogradarski stručnjaci donedavno smatrali – izumrlom. Ono što je važno, i Hrvatsku ističe u red zemalja koje se mogu ponositi s posebnim bogatstvom autohtonih sorti – trenutno ih je identificirano 630, mada je njih 70 na žalost kritično ugroženo, na rubu nestajanja.

– Planiramo uložiti dodatne napore u povećanje nasada surine koji su nikli iz svega nekoliko trsova, pojasnio je Timothy Whitfield, glavni vinar vinarije Clai.

– Vinarija Clai je započela suradnju s renomiranom francuskom udrugom Francs de Pied i smatra hvalevrijednim da Hrvatska podrži inicijativu za upis uzgoja autohtonih sorti u UNESCO-ov registar svjetske nematerijalne kulturne baštine. Time bi se ujedno i zaustavila erozija vinske povijesti. Udruga također ima za cilj stvoriti europsku oznaku za certificiranje vina dobivenog od autohtonih sorti grožđa uzgojenog po biološki održivim principima, ističu u Vinariji Clai.

Nakon masterclassa protkanog nizom znanstvenih postavki, u Oceanografskom muzeju u Monaku pod pokroviteljstvom princa Alberta, a kojoj su prisustvovali Kolinda Grabar Kitarović, Suzanne i Krešimir Penavić, vlasnici vinarije Clai održana je svečana večera.

Dakako i uz Claijeva vina među kojima su posebno hvaljeni bili brombonero kao i pjenušac nastao od surine.


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater