ZAGREB

Svečanost dodjele godišnje nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Svečana dodjela godišnje nagrade Nikola Tesla - Genij za budućnost te nagrade Nikola Tesla za etično poslovanje, kao dio višednevne manifestacije Tesla&Friends, održana je u ponedjeljak navečer u Zagrebu.

U organizaciji Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost, manifestacije kojoj je cilj odati počast velikanu i izumitelju Nikoli Tesli, kao i popularizirati znanost, inovacije i tehnologiju, održana je po 14. put dok je to deseta obljetnica kako je Hrvatski sabor 10. srpnja proglasio Nacionalnim danom Nikole Tesle – danom znanosti, tehnologije i inovacija.

Godišnje nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost u kategoriji Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli dobila je Marijela Drvoderić, učenica Srednje škole Čakovec.

U kategoriji Kreativnog i inovativnog proizvoda ili suvenira inspiriranog Teslinim izumima nagradu je dobio Zlatko Šakić za projekt Sklopive električne saonice Unique 1,  a u kategoriji Teslinog proširenog djelovanja Dragica Jerkov za projekt Eko - Lika GREENNovation – dušično organsko gnojivo od sirove vune.

Prvi put dodijeljena je Nagrada Nikola Tesla za etično poslovanje s ciljem jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva kod upravljanja kriznih situacija i etičnog poslovanja.

 Udruga Nikola Tesla provodi taj projekt u suradnji s Hrvatskom zajednicom inovatora i Centrom za razvoj osobnih potencijala Mentis.

Nagradu je dobio sveučilišni profesor, istraživač i većinski vlasnik M+ Plus Grupe Stjepan Orešković.

Saborski zastupnik Marko Pavić, izaslanik predsjednika Sabora, čestitao je nagrađenima i podržao rad udruge i manifestaciju koja promiče Teslinu ostavštinu na razvoju moderne civilizacije.

Ravnatelj Instituta Ruđer Bošković David Matthew Smith kazao je da je neophodno ulaganje u obrazovanje i stvaranje prilike koji će mladima omogućiti da rade i stvaraju, i to što je moguće više u granicama svoje zemlje.

Institut Ruđer Bošković ulaže u izgradnju znanstvene infrastrukture koja će omogućiti hrvatskim znanstvenicima uvjete kakve zaslužuju, kazao je.

Stjepan Orešković zahvalivši na nagradi, rekao je da se veliki znanstveni i tehnološki napreci trebaju iskoristiti za razvoj napredna i pravedna društva, kako je to Tesla zamišljao.

Prvog dana manifestacije 9. srpnja u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu održana je demonstracija Teslinih pokusa, a na zagrebačkim je fontanama projiciran lik Nikole Tesle.

U ponedjeljak je kod spomenika Nikole Tesle u Zagrebu položeno cvijeće, te su dodijeljene nagrade mladim kreativcima koji su tijekom godine sudjelovali na  edukativnim kreativnim radionicama u organizaciji Udruge.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini