Plenković: 

Sastanka nema dok se Milanović ne ispriča 

| Autor: Hina
(Snimio Robert Anić / Pixsell)

(Snimio Robert Anić / Pixsell)


Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak da sastanka oko kandidata za novog ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) na koji ga je pozvao predsjednik Republike Zoran Milanović neće biti dok se Milanović ne ispriča.

Milanović je u četvrtak pozvao premijera da žurno, već danas, održe sastanak kako bi usuglasili kandidata za novog ravnatelja VSOA-e s obzirom na to da 10. srpnja istječe mandat ravnatelja u ostavci Ivici Kinderu. 

"Dok ne bude lijepe i kulturne isprike, nema sastanka. Nema. Neće se dogoditi. A neće Hrvatska propasti", odgovorio mu je Plenković na podužoj konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade. 

Plenković je podsjetio da je Vlada preko ministra obrane Marija Banožića, koji je sukladno zakonu nadležan za upućivanje prijedloga, Milanoviću poslala prijedlog o imenovanju Mije Validžića još u veljači.

Dodao je kako je riječ o kompetentnom čovjeku sa svim referencama da obavlja posao čelnog čovjeka VSOA-e, a da Milanović o njemu govori da ga je "Vlada bacila preko plota".

"Za razliku od njega, mi poštujemo proceduru, zakon, Ustav. Isti Milanović koji je silovao Ustav kada je nametao, suprotno zakonu, prijedlog profesorice Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda. I sad on nama i javnosti soli pamet da je on taj koji štiti sustav i Ustav i proceduru, a stvari su potpuno suprotne", ocijenio je Plenković.

Također, s obzirom na istek mandata, naveo je da su već pripremili način kako da se ovlasti jednu osobu u sustavu VSOA-e, koja bi obavljala one poslove koje sukladno zakonu može obavljati dok se ne postigne dogovor o čelniku VSOA-e te su o tome informirali savjetnika predsjednika za nacionalnu sigurnost Dragana Lozančića.

"Bit će osoba koja će obavljati sve poslove i neće biti ugrožena nacionalna sigurnost. Neće propasti VSOA, neće propasti diplomacija, neće propasti niti sustav, niti Ustav. 

Premijer je uz to naveo nekoliko predloženih osoba i funkcija, a na koje se Milanović oglušio, poručivši kako je "teret zastoja na Milanoviću".

Kako žanješ, tako siješ

"Sve blokade su do Milanovića, činjenica da on vrijeđa Vladu, HDZ, ministre, premijera, ne samo osobno, obiteljski, majke, očevi, najružnijim jezikom koji zbog perpetuiranja ostaje sada kao nešto - eto takav je. E to ne ide. Kako žanješ, tako siješ", rekao je Plenković.

"Onaj koji je srozao političku kulturu u Hrvatskoj, do mjere da baš svaka šuša sada može najbrutalnije vrijeđati bilo koga, bez imalo ljudskog dostojanstva i respekta, ne može očekivati tretman u 'cajtnotu' imenovanja čelnika VSOA-e kao da se ništa nije dogodilo", dodao je.

Poručio je kako nepoštovanje, blokiranje, agresija, vrijeđanje - ne idu te kako pokazuju javnosti da ne pristaju na neprihvatljivu, diskvalificirajuću političku kulturu, to jest nekulturu.

"Da bi se došlo u poziciju da se razgovara, onda se mora napraviti tako fina, kulturna, javna isprika meni, ministrima, Vladi, HDZ-u i hrvatskoj javnosti za uništavanje političke kulture komunikacije u Hrvatskoj u protekle tri godine, do mjere gdje njegov obrazac ponašanja, pratite Sabor, postaje nešto što je prihvatljivo", rekao je. 

Premijer je rekao i kako bi "pametniji popušta" bio zaključak prije nekoliko godina, ali sada ne.

"Sad mi principijelno kažemo - ne, ne, nema. Prvo se ispričajmo", ponovio je to nekoliko puta Plenković koji očekuje predsjednikovu ispriku s "puno mašnica".

"Sve ovo što se događa, događa se zbog njegovog obrasca ponašanja, a ne našeg", istaknuo je. 

Upitan za uhićenje muškarca koji mu je prijetio, Plenković je rekao kako je taj slučaj pokazao da policija i službe funkcioniraju.

U tom kontekstu se dotaknuo i Markovog trga i "grupacije subjekata koji vape za skidanjem ograda" koje su tamo. 

Podsjetio je kako je Markov trg zatvoren zbog terorističkog akta od prije tri godine, odnosno kako je ograničen za organiziranje i normalno funkcioniranje, ali dopušteni su prosvjedi, skupovi i osobe se mogu prošetati uz kontrolu policije.

Premijer je na početku konferencije novinare upitao jesu li svi tamo, odnosno jesu li mogli doći svi koji su htjeli, referirajući se na zabranu pristupa novinaru Jutarnjeg lista konferenciji za novinare predsjednika Milanovića.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater