premijer u obilasku stradalih područja

Plenković: Četvero mrtvih od ovakve oluje je strašna, velika tragedija

| Autor: Glas Istre

Premijer Andrej Plenković danas je u Zagrebu izrazio sućut obiteljima četvero poginulih u jučerašnjem nevremenu koje je pogodilo dijelove Hrvatske, rekavši da se radi o strašnoj tragediji, javlja HRT.

Plenković je na zagrebačkom Bundeku rekao kako je došao obići štete koje je nevrijeme učinilo.

- Ovo je zaista strašno, to je više od 250 stabala koja su ili polomljena, ili iščupana, ili su praktički uništena, rekao je Plenković.

Dodao je da kao rođeni Zagrepčanin ne pamti da u zadnjih 50 godina se ovako nešto dogodilo. Dan je postao noć, rekao je.

Foto

- Želio bih prije svega iskazati našu sućut obiteljima poginulih, rekao je Plenković, dodajući da se radi o dvoje ljudi u Zagrebu, jednoj osobi u Brodsko-posavskoj županiji i vatrogascu u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

- Četvero mrtvih od ovakve oluje je strašna, velika tragedija, rekao je premijer, koji je također zahvalio svim službama.

Poručio je da je Vlada tu da pomogne glavnom gradu i svim županijama, dodajući da su sutra u Vinkovcima i Otoku, gdje su također nastale velike štete.

Klimatske promjene

Na novinarsko pitanje može li se još nešto napraviti za zaštitu od nevremena Plenković je odgovorio da stalno ulažu u sve moguće preventivne mehanizme.

- Ovo je zasigurno vrsta nepogode protiv koje nemate baš previše mehanizama. Ona dolazi brzo, snažna je, prolazi dalje, rekao je Plenković.

Foto

Međutim, dodao je, vodit će računa da klimatske promjene, koji je označio kao možda najveću prijetnju našem načinu života, postanu dio svih politika.

- Ovakve vremenske nepogode, kakve su nekad bile jednom u sto godina, očekuje se sada da se događaju u kraćim vremenskim intervalima, a to zahtijeva pripravnost svih službi, rekao je Plenković.

Sustav ranog upozorenja

Što se tiče sustava ranog upozorenja, kojeg ovog puta nije bilo, Plenković je rekao da je taj sustav imao svoje testiranje prije par mjeseci te da je u tijeku završna faza da to bude u potpunosti funkcionalan sustav.

- Što prije ga uspostavimo, to će biti bolje u slučaju ovakvih upozorenja i obavješćivanja naših sugrađana na vrijeme, zaključio je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum