ZAGREB

Delegacije "jedina dva naftalanska grada" potpisale povelju o jačanju suradnje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Delegacije jedina dva naftalanska grada-lječilišta u svijetu, Ivanić-Grada iz Hrvatske i Naftalana iz Azerbajdžana potpisale su u srijedu u Ivanić-Gradu povelju kojom će potaknuti jačanje međusobnih odnosa na humanitarnoj, kulturnoj, turističkoj i gospodarskoj razini.

Gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš kazao je da se te dvije bolnice podudaraju u nizu stvari, ali se razlikuju u tretmanima liječenja, te da vide priliku suradnje i zajedničkih novih investicija.

Napomenuo je da je liječenje u azerbajdžanskoj bolnici organizirano na višoj razini te imaju 16 samostalnih hotela - lječilišta s dnevnim kapacitetom od 3500 pacijenata. Naglasio je da Ivanić-Grad ima u planu razvoj i povećanje kapaciteta.

Gradonačelnik Naftalana u Republici Azerbajdžan Vugar Novruzov rekao je da je povelja koju su potpisali jako simbolična jer su to jedina dva grada u svijetu koji imaju izvor naftalana. Prijenos znanja i iskustava bit će im iznimno bitan u sklopu suradnje, poručio je.

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Naftalan iz Ivanić-Grada otvorena je 1989. i specijalizirana je za liječenje upalnih reumatskih bolesti, bolesti zglobova i kralježnice te kožnih bolesti poput psorijaze i neurodermatitisa. Za liječenje koristi ulje naftalan.

Prema izjavama nadležnih, jedina je takva bolnica u Europi i druga, uz lječilište u Azerbajdžanu, u svijetu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum