RIJEKA

Vivoda: Neizglasavanje proračuna nema veze s povećanjem plaća

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Gradski vijećnik Akcije mladih Vedran Vivoda ocijenio je u petak u vezi sa sjednicom Gradskog vijeća, održanom jučer, da neizglasavanje rebalansa proračuna nema nikakve veze s povećanjem plaća vatrogascima, odgojiteljicama u dječjim vrtićima i gradskoj upravi.

Vivoda je na konferenciji za novinstvo u petak rekao kako bi odgovoran gradonačelnik, umjesto izvrtanja činjenica i ucjena, završio pregovore sa sindikatima, potpisao kolektivni ugovor i krenuo s isplatom dogovorenog povećanja plaća.

"Odgovoran i socijaldemokratski gradonačelnik dovršio bi pregovore sa sindikatima prije donošenje proračuna za 2023. godinu pa rebalans proračuna uopće ne bi bio potreban te bi se prije upućivanja prijedloga rebalansa na Gradsko vijeće konzultirao s vijećnicima koji o tom prijedlogu moraju glasati", istaknuo je.

Odgovoran gradonačelnik ne bi stvarao razdor među zaposlenicima u sustavu predškolskog obrazovanja i tretirao bi sve radnike unutar tog sustava na jednak i pošten način, rekao je Vivoda i dodao da se to odnosi na prijedlog povećanja plaća odgojiteljicama i odgojiteljima, ali ne i ostalim zaposlenicima gradskih dječjih vrtića, poput kuharica i spremačica.

No, istaknuo je, u Rijeci nemamo odgovornog gradonačelnika te vijećnici Akcije mladih i Unije Kvarnera neće podržati neodgovorno ponašanje i neodgovorno upravljanje gradom.

"Donošenje rebalansa proračuna u ovom trenutku nema nikakve veze s dovršetkom pregovora i potpisivanjem kolektivnog ugovora s djelatnicima u sustavu predškolskog obrazovanja i u sustavu javne vatrogasne zaštite. Što god se potpiše ili se već potpisalo u pregovorima će biti ispunjeno, bez obzira na proračun. Proračun će se morati prilagoditi potpisanom, preraspodjelom ili novim rebalansom, ali povećanje plaća ide od prvog dana kada se potpiše bez obzira na sve“, rekao je Vivoda.

On i gradski vijećnik Unije Kvarnera Robert Salečić rekli su da bi bez problema prihvatili prijedlog rebalansa ako bi u njemu bile samo stavke vezane uz povećanje plaća tim skupinama.

Prijedlog rebalansa riječkoga gradskog proračuna za 2023. godinu nije prihvaćen na sjednici Gradskog vijeća u četvrtak. Najvažniji iznos tog rebalansa na rashodovnoj strani je povećanje plaća vatrogascima riječke vatrogasne postrojbe, odgojiteljicama i odgojiteljima gradskih dječjih vrtića te zaposlenicima gradske uprave, o čemu je gradonačelnik pregovarao sa sindikatima.

Za rebalans je bilo 16 vijećnika, a bilo je potrebno 17 glasova. Protiv su bili, osim Vivode i Salečića, vijećnici iz redova HDZ-a, Mosta i troje nezavisnih - Iva Rinčić, Maša Magzan i Marin Račić. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater