nevjerojatno!

Novo otkriće u aferi najveće prevare trgovanja kriptovalutama u Hrvatskoj

| Autor: Glas Istre
Kriptovaluta (Pixabay)

Kriptovaluta (Pixabay)


Društvo BitLucky registrirano je u sudskom registru za niz djelatnosti, no niti jedna od njih nije djelatnost razmjene virtualnih i fiducijarnih valuta, piše Novi list.

Nakon afere BitLucky, u kojoj su brojni Riječani i drugi oštećeni u poslu trgovanja kriptovalutama, a novac im je nestao, dok su čelnici istoimene tvrtke, prema potvrdi policije, u bijegu od pravosuđa, sve su jučer komentirali čelni ljudi Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke. Guverner Boris Vujčić upozorava kako je to tržište još uvijek neregulirano.

– HNB je otpočetka upozoravao na to. Znamo da onaj tko se tom tržištu izlaže, treba biti vrlo oprezan. Vrlo jasno smo rekli, ako idete na to tržište budite spremni s iznosom s kojim idete da ga možda i izgubite, izjavio je Vujčić.

Ministar financija Marko Primorac ističe pak kako će država vidjeti kako sanirati štetu.

– Trenutno se radi na više zakonskih inicijativa i reformi, a trudit ćemo se sanirati određene štete i učiniti situaciju boljom nego što je ona bila do sada, izjavio je Primorac.

Kako je poznato, afera je buknula u petak navečer kad je ulagačima u tvrtku BitLucky stigao mail u kojem je, praktički, stajalo da njihovog novca više nema, pri čemu su pojedini investitori u manipuliranje bitcoinom, odnosno kriptovalutama uložili i po nekoliko stotina tisuća eura. Medijima su se obratili neki od oštećenih građana, a policija potvrđuje kako su počinitelji, čija su imena poznata jer su oni s mail adrese svoje tvrtke poslali obavijest o »krizi s novcem«, zasad izvan njihovog dohvata.

U početku se spominjao iznos od najmanje 70 milijuna eura kod oko 700 oštećenih klijenata, a jučer se javnosti obratila i specijalizirana tvrtka koja prati stanje na tom tržištu, koja tvrdi kako nije riječ o toliko velikom iznosu, već o oko 15 milijuna dolara.

– Upravo smo zaprimili stvaran iznos novca koji nedostaje u »Bitlucky aferi«, i riječ je o 15 milijuna dolara. Naime, ukupan iznos investicija bio je mnogo niži, dok cijena kriptovaluta varira iz minute u minutu te prava vrijednost iznosa ne može biti prikazana u kripto valuti već u iznosu koji je investiran, a taj iznos je 15 milijuna dolara, priopćili su iz uredništva Kriptovijesti.

Oglasila se i regulatorna agencija HANFA, koja pak tvrdi kako tvrtka BitLucky nije uopće registrirana za ulaganje u kriptoimovinu. A to pak maksimalno umanjuje šansu klijenata da vrate svoj novac, jer će prvo trebati dokazivati pravnu validnost ugovora koje su potpisivali.

– Društvo BitLucky registrirano je u sudskom registru za niz djelatnosti, no niti jedna od njih nije djelatnost razmjene virtualnih i fiducijarnih valuta niti skrbnička usluga novčanika. Stoga Društvo BitLucky nije na popisu Hanfe, a s obzirom na to da niti u sudskom registru kao predmet poslovanja nisu navedene djelatnosti povezane s virtualnom imovinom, nije u djelokrugu Hanfinog nadzora. Budući da su ovakve ili slične prevare povezane uz ulaganja u kriptoimovinu česte diljem svijeta, još jednom podsjećamo hrvatske građane da ne nasjedaju na telefonske pozive nepoznatih osoba, razne oglase i pozive putem društvenih mreža, kao niti putem različitih internetskih stranica, koje obećavaju visoke prinose. Također, neka ne ulažu svoj novac u financijske proizvode koje ne razumiju i za koje nisu provjerili autentičnost i ovlaštenost financijskih posrednika, ističu u HANFA-i.

Iz HANFA-e podsjećaju da je, kako bi spriječilo porast prevara na europskoj razini, Europsko vijeće nedavno izglasalo Uredbu o tržištima kriptoimovine (MiCA), čiji je cilj zaštititi osobe koje ulažu u kriptovalute, ali i sačuvati financijsku stabilnost, i ona predstavlja usklađeni i regulatorni okvir za imovinu u kriptovalutama. No, početak primjene Uredbe na nacionalnim razinama očekuje se tek krajem 2024. ili početkom 2025. godine, ovisno o trenutku objave u službenom listu EU-a, što se očekuje u lipnju ove godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater