BRIJUNI

Hrvatski i slovenski ronioci čistili podmorje Velikog Brijuna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U ekološkoj akciji čišćenja podmorja Velikog Brijuna „Eko patrola Brijuni 2023.“ ovog je vikenda sudjelovalo 20-tak hrvatskih i slovenskih ronioca Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic te pripadnici ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite RH.  

Akcija se provodila radi smanjivanja negativnog utjecaja otpada na morska staništa, a u suradnji s Javnom ustanovom Nacionalni park Brijuni i pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u sklopu programa Zajedno čuvajmo okoliš, priopćeno je u nedjelju iz agencije Plava promocija.

Usprkos lošem vremenu ronioci su iz mora izvukli krupni otpad, staklo, plastiku i gume te ga predali Stručnoj službi na daljnju obradu.

Osim čišćenja podmorja pripadnici ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe CZ RH u sklopu akcije provodili su vježbe uigravanja timova, kružne pretrage i noćno ronjenje radi edukacije i uvježbavanja.

Kontinuiranim provođenjem ekoloških akcija čišćenja podmorja na i oko otočja Brijuni, te redovitim uklanjanjem otpada koji dolazi nakon velikih oluja, bura i juga, vidljivo je smanjivanje otpada u moru unutar NP Brijuni, koji brine o čistoći podmorja i redovito provodi čišćenja.

Također NP Brijuni surađuje s Institutom za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, čiji znanstvenici provode istraživanje o tome kako posjećenost plaža utječe na količinu i vrstu otpada pod morem. Uspoređuje se količina otpada u moru na nekoliko obližnjih gradskih, odnosno mjesnih plaža, s plažama u zaštićenom području, Brijunima, uključujući i uvale u kojima kupanje nije dopušteno.

Djelatnici JU NP Brijuni provode i istraživanja i monitoringe u moru, npr. istraživanje riba, rakova, koralja, spužvi, morskih cvjetnica, dupina, morskih ptica i dr.

More čini oko 80 posto površine NP Brijuni, a podmorje je osnovni razlog zbog kojeg to područje ima status nacionalnog parka, stoga se veliki napori ulažu u istraživanja i očuvanja živog svijeta pod morem, ističu iz NP.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom