ZAGREB

Zastupnici podržali da se 31. svibnja obilježava kao Nacionalni dan udomiteljstva

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Vladajući i oporbeni zastupnici podržali prijedlog saborskog Odbora za obitelj mlade i sport da se 31. svibnja obilježava kao Nacionalni dan udomiteljstva kako bi se odalo priznanje udomiteljima, ali su i upozorili na pad broja udomitelja.

"Vjerujemo da bi obilježavanjem Dana udomiteljstva doprinijeli vidljivosti i jačanju pozitivne slike udomiteljstva u društvu i sustavnoj senzibilizaciji građana", rekla je uime predlagatelja HDZ-ova članica tog Odbora Nada Murganić. Na neki način, istaknula je, to bi bila i zahvala i priznanje za svih 2478 udomitelja koliko ih trenutno ima u zemlji. Od toga ih 1283 udomljava djecu.

Murganić je, na upit više zastupnica vezano uz pad broja udomitelja, podsjetila da je 2018. godine donesen Zakon o udomiteljstvu, poslije izmjene i dopune tog zakona kojim su se povećavale i naknade udomiteljima i udomljenim osobama kako bi se olakšalo udomiteljstvo.

Pojasnila je i da su se u svrhu promoviranja udomoviteljstva centrima za socijalnu skrb uputili naputci da se organiziraju timovi i da se svakodnevno prati i promovira udomiteljstvo kod onih građana  koji za tim iskažu potrebu. "Mislim da tu ipak postoji neki pomak", rekla je. 

I tijekom rasprave zastupnici su podržali taj prijedlog Odbora za obitelj mlade i sport, a oporba je upozorila na pad broja udomitelja, potrebu reforme sustava, pojednostavljenje postupka udomljavanja te da je veći broj djece koje trebaju udomljavanje nego ima udomitelja ili mjesta u domovima. 

Vlašić Iljkić: Veću podrška udomiteljima

Navodeći kako imamo trend pada udomiteljskih obitelji, Martina Vlašić Iljkić (Klub SDP-a) upozorila je da povećane naknade udomiteljima i udomljenim osobama nisu polučile veći interes za bavljenjem udomiteljstvom.

Smatra da je potrebno izaći na teren, saslušati udomitelje i dati im veću podršku. Upozorila je i da je u našoj zemlji 2805 djece bez odgovarajuće roditeljske srbi, a 1920 ih je smješteno u udomiteljskim obiteljima. 

Ružica Vukovac (Klub Za pravednu Hrvatsku) iznijela je podatak da je prosječna starost udomiteljskih obitelji između 55 i 60 godina što, kako je rekla, rezultira opadanjem broja udomitelja zbog zakona prema kojemu udomitelj može biti osoba koja je mlađa od 60 godina. 

Vukovac je rekla i da opskrbnine teško pokrivaju i najosnovnije potrebe djeteta a velik problem čine i nedostatak specijaliziranih udomitelja koji su dodatno educirani za pružanje skrbi djeci s problemima u ponašanju te onim s fizičkim ili mentalnim poteškoćama.

Nikolić: Pojednostaviti postupak udomljenja

Romana Nikolić (Klub Socijaldemokrati) smatra da je, osim sustavne reforme, potrebno pojednostaviti postupak udomljenja, produžiti dobnu granicu novih udomitelja na više od 60 godina, produžiti postojećim udomiteljima pravo udomljavanja i nakon 65. godine. Uz to, treba nadopuniti Zakon o udomiteljstvu u kojem bi se u definiciju udomiteljske obitelji uvrstilo i životne i neformalne partnere.

HDZ-ova Vesna Bedeković rekla je da brojke udomljavanja djece i starijih ne pokazuju da se ne radi o nekom velikom padu udomljavanja. Također, podaci o izdanim dozvolama o novim udomljavanjima djece i odraslih pokazuju porast u 2022. u odnosu na 2021. Tako je u 2022. godini djecu udomilo 159 udomitelja, a njih 40 odraslih tj. ukupno njih 199. To je porast u odnosu na 2021. kada ih je bilo udomljeno 146 te 111 u 2020. godini. "Pad postoji ali nisam za to da se govori o drastičnom padu i drastično velikim brojkama", rekla je.   

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum