ZAGREB

U Hrvatskom saboru obilježen židovski blagdan Hanuka

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Hrvatskom je saboru, paljenjem svijeća na hanukiji, u četvrtak prigodno obilježen židovski blagdan svjetla Hanuka u organizaciji Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Izrael.

Svijeće su na hanukiji zapalili predsjednik Sabora Gordan Jandroković, izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Ilan Mor, potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner i voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Izrael Marijana Petir.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je kako je svjedok razvoja hrvatsko-izraelskih odnosa već 30 godina, od ranih 90-tih kada se, kako je rekao, nismo baš najbolje razumjeli pa sve do današnjih dana kada su "ti odnosi najbolji ikad, prijateljski i partnerski". Ostvarili smo visok stupanj razumijevanja za međusobne vrijednosti i pozicije u kojima se nalazimo u međunarodnim odnosima, ocijenio je dodavši kako dijelimo iste stavove oko mnogih globalnih i međunarodnih izazova s kojima se susrećemo. 

Pripadamo judeokršćanskoj civilizaciji koja u velikoj mjeri dijeli  iste ili slične vrijednosti i siguran sam da će buduće vrijeme donijeti još snažnije povezivanje Hrvatske i Izraela jer je svijet danas takav da traži prijatelje i saveznike, pouzdane partnere na koje se možemo osloniti. Hrvatska je to već više puta pokazala prema Izraelu i Izrael prema Hrvatskoj i uvjeren sam da ćemo tako nastaviti i ubuduće, poručio je Jandroković.

Izrazio je i zadovoljstvo jer je obilježavanje po prvi puta  organizira u Hrvatskom saboru. "To je simbolička gesta i znak kako želimo razvijati naše odnose, promicati i razvijati vjeru i duhovnost i obostrano razumijevanje, jer svijet ne može počivati samo na materijalnom. Mi imamo naš katolički Božić, vi imate Hanuku i želio bih, u ime saborskih zastupnica i zastupnika, uputiti iskrene čestitke židovskom narodu te im zaželjeti da blagdane provedu u miru i blagostanju, dobrog zdravlja, uz svoje bližnje i ljude koje vole", naglasio je Jandroković. 

Pogodila nas je pandemija, pratimo situaciju u Izraelu, jer ste pokazali iznimnu žilavost, vitalnost i viziju u borbi protiv covida-19. Vaš primjer je znakovit i slijede ga mnoge države. Pandemija je pokazala kako ne može pobjeći niti od jednog izazova ili ugroze jer nitko nije otok. To nas uči da moramo biti solidarni i graditi sustav koji će osigurati zaštitu svakog pojedinca, a upravo prihvaćanje zajedničkih vrijednosti je nešto što bi moglo povezivati ljude, poručio je. 

Zapalit ćemo svijeće kako bismo još jednom poslali poruke mira, uvažavanja i solidarnosti, istaknuo je  Jandroković.

Veleposlanik Mor: Prijateljstvo dvije zemlje koje dijele zajedničke vrijednosti

Izraelski veleposlanik Ilan Mor rekao je da blagdan Hanuke simbolizira posvećenje, a s tim je događajem povezana legenda o svjetiljci koja je nastavila gorjeti u Hramu osam dana, premda je za nju bilo dovoljno ulja za samo jedan dan. Stoga se pali osam svijeća koje simboliziraju osam dana kojima se slavi ponovno posvećenje Hrama.

Naglasio je kako mu je velika čast što će se svijeća na menori zapaliti u Hrvatskom saboru kao još jedan znak prijateljstva dviju zemalja koje dijele zajedničke vrijednosti.

Blagdan Hanuke se obilježava u vrijeme priprema za blagdan Božića i to potvrđuje koliko su bliske naše vjere, rekao je veleposlanik Mor poželjevši sretan Božić i Novu godinu.

Voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Izrael Marijana Petir rekla je kako se obilježavanjem blagdana Hanuke prisjećamo pobjede židovskog naroda protiv neprijatelja koji je poharao židovsku zemlju. Paljenje svijeća simbol je pobjede svjetla nad tamom, što nam je potrebno u svakodnevnom životu jer širi nadu u doba godine kada su noći najduže, poručila je. 

prema tradiciji, svijeće na svečanoj menori za Hanuku, poznatoj kao hanukija, se pale svake večeri tijekom osmodnevnog blagdana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater