ZAGREB

Hajduković: Diskriminacija građana koji žele biti udomitelji, a istog su spola

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Vladina predstavnica nije u četvrtak u Saboru prihvatila oporbene zahtjeve da se u krug osoba koje mogu udomljavati dodaju i formalni i neformalni životni partneri, što je Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati) nazvao diskriminacijom građana koji žele biti udomitelji, a istog su spola.

Amandmani se ne prihvaćaju, članak čiju dopunu tražite nije predmet izmjena Zakona o udomiteljstvu, rekla je državna tajnica u Ministarstvu socijalne skrbi Marija Pletikosa na amandmane klubova ZLB-a, Socijaldemokrata, ali i nezavisnog potpredsjednika Sabora Furija Radina koji je dio saborske većine, a koji je takav prijedlog iznio sa Hajdukovićem.

"Naša je zastupnička obveza, a sukladno odlukama Ustavnog suda, intervenirati u tu odredbu Zakona kako bi izbjegli diskriminaciju dijela građana u smislu udomljavanja djece", obrazložili su.

Hajduković je priznao da predmetni članak nije predmet zakonskih izmjena, ali i istaknuo da u njega treba intervenirati jer je "evidentna diskriminacija građana koji žele biti udomitelji, a koji su možda istog spola, životni partneri".

Tim osobama indirektno govorimo 'nemojte udomljavati', a domovi su nam puni djece, ovdje je na djelu diskriminacija dijela populacije, ali i djece koja će morati ostati u ustanovi, poručio je.

Nema razloga da su nam neke ideološke zasade važnije od dobrobiti djece

Njegovu argumentaciju podržala je i Urša Raukar Gamulin (Zeleno-lijevi blok). Znamo koliko djece čeka na udomljavanje, da nemamo dovoljno udomitelja, nema nijednog razloga da su nam neke ideološke zasade važnije od dobrobiti djece, naglasila je.

Raukar Gamulin upozorila je da ovim zakonom zlostavljaču djece "dozvoljavamo da bude udomitelj i to nam se čini poželjnim", a istospolnim zajednicama ne. Zaista sramota, poručila je zastupnica.

Pletikosa je odbila i prijedlog Kluba SDP-a da Sabor obveže Vladu da mu u roku 30 dana predloži izmjene Zakona sukladno odluci Ustavnog suda, na način da se istospolnim zajednicama, formalnim i neformalnim životnim partnerima, osigura ravnopravno sudjelovanje u svim aspektima društvenog života, pa i udomiteljstvu.

Ustavni sud nije naredio izmjene Zakona, nadležna tijela dužna ga tumačiti

"Ustavni sud nije naredio izmjenu Zakona o udomiteljstvu, već je utvrdio da su nadležna tijela dužna tumačiti i primjenjivati njegove odredbe na način koji će svim osobama, pod jednakim uvjetima, omogućiti sudjelovanje u udomljavanju, neovisno živi li potencijalni udomitelj u životnom ili neformalnom životnom partnerstvu", rekla je.

"Lažete!", uzvratila joj je Sabina Glasovac (SDP), tvrdeći da je Sud "samo rekao da bi u tom trenutku suspendiranje tri članka dovelo do pravne praznine koja bi negativno utjecala na korisnike".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum