ZAGREB

Vukovac: Zaštititi ratare hitnim uvođenjem carina na robu iz trećih zemalja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zastupnica Ružica Vukovac (Za pravednu Hrvatsku) prenijela je u četvrtak prijedlog Odbora za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Vladi da zaštiti ratare hitnim uvođenjem carine i ostalih instrumenata zaštite na prehrambenu robu iz trećih zemalja.

Vukovac je u saborskom govoru na slobodnu temu istaknula kako ratari zbog situacije u okruženju i poremećaja na tržištu uzrokovanih ratom u Ukrajini trpe „nesagledive posljedice u  poslovanju“.

Ne mogu plasirati svoje proizvode, pšenicu, kukuruz i soju, čije su cijene doživjele katastrofalan pad u odnosu na prošlu godinu, upozorila je.  

„Razlog je nekontrolirani uvoz ukrajinske pšenice, brašna, smrznutog tijesta bez carina, ponajviše uz sudjelovanje Mađarske, čiji mlinari kupuju ukrajinsku pšenicu, melju je i prodaju nama u Hrvatsku kao brašno“, prenijela je zastupnica apel koji je Odbor uputio ministrici poljoprivrede, ministru gospodarstva, premijeru i saborskom Odboru za poljoprivredu.

Odbor se pita kako će i po kojoj cijeni hrvatski ratari prodati svoju pšenicu, kada je u silosima još uvijek 400 do 500 tisuća tona prošlogodišnjeg uroda, kojeg nitko ne kupuje.

U ovom trenutku svi veći hrvatski mlinovi postali su velike pakirnice tuđeg brašna nekontroliranog podrijetla i kvalitete, tvrdi zastupnica.

Također je navela kako je Odbor za ratarstvo HPK svoj apel uputio u ime svih ratara i ostalih vezanih uz biljnu proizvodnju, koji obrađuju oko 650 tisuća od ukupno 850 tisuća hektara.

Naglasila je kako je trenutna situacija na tržištu gora i od najgore suše koja ratare iscrpljuje zadnjih nekoliko godina, a nakon samo još jedne takve godine ratarstvo će se urušiti i doživjeti sudbinu mljekara i stočara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater