PULA

Trut: Upravljanje krizama važno u suočavanju s klimatskim promjenama i katastrofama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ravnatelj ravnateljstva Civilne zaštite Republike Hrvatske Damir Trut otvorio je u četvrtak u Puli tradicionalnu konferenciju o sigurnosti gradova te rekao da se područje upravljanja krizama pokazalo iznimno bitnim kada je cijeli svijet suočen s klimatskim promjenama i učestalijim katastrofama.

Trut je naglasio da je sigurnost gradova i način organiziranja sustava sigurnosti i civilne zaštite jako važan budući da 58 posto građana Hrvatske živi u urbanim sredinama.

"Hrvatska raspolaže jednim od naprednijih sustava civilne zaštite, a područje upravljanja krizama pokazalo se iznimno bitnim u današnje vrijeme kada smo suočeni s evidentnim klimatskim promjenama. Posljedica toga su sve intenzivnije i učestalije pojave katastrofa u svijetu", istaknuo je Trut.

Dodao je da Ravnateljstvo Civilne zaštite kontinuirano radi na aktivnostima smanjivanja rizika od katastrofa te jačanju otpornosti i spremnosti na katastrofe čime ispunjava i smjernice ureda UN-a o smanjivanju rizika od katastrofa. Ujedno je podsjetio da je Vlada u listopadu prošle godine donijela Strategiju upravljanja rizicima od katastrofa do 2030. kao prvi dokument u Hrvatskoj na području upravljanja rizicima. 

Miletić: Istra prva uvela video-nadzor požara, sada se to implementira i drugdje

Istarski župan Boris Miletić pohvalio je sustav civilne zaštite u Istri istaknuvši da je upravo istarski sustav primjer dobre prakse i drugim županijama. Između ostalog, naveo je, Istra je prva uvela protupožarni video- nadzor koji se danas implementira u drugim dijelovima Hrvatske.

"Naše službe su profesionalne i zato Istra i ove godine spremno dočekuje novu sezonu. Očekujemo dobru turističku sezonu, ali ne možemo zanemariti činjenicu što se događa u zapadnoj Europi, posebno u Njemačkoj koje je naše glavno emitivno tržište. Sigurnost je građanima bitna, a i turistima koji idu tamo gdje se osjećaju sigurno. Upravo putem našeg sustava civilne zaštite mi to postižemo", zaključio je župan Miletić.

Dvodnevna konferencija bavit će se pitanjima urbane sigurnosti, upravljanja krizama, civilne zaštite i uporabe novih tehnologija za sigurnije zajednice i gradove.

Na konferenciji će se razgovarati o izazovima povezanim s lokalnom i nacionalnom sigurnosti, smanjenju rizika od katastrofa i ugroza, kriznom upravljanju prilikom katastrofa, s posebnim osvrtom na požare, poplave i potrese.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini