ZAGREB

Rejting agencija S&P povećala izglede Zagreba sa stabilnih na pozitivne

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nakon što je rejting agencija Standard&Poors (S&P) u rujnu podigla dugoročnu ocjenu kreditne sposobnosti Zagreba s BB- na BB, sada je povećala izglede sa stabilnih na pozitivne i najavila mogućnost povećanja kreditnog rejtinga u idućih godinu dana, priopćili su u četvrtak iz Grada.

Kao razlog povećanja izgleda Zagreba S&P ističe snažan gospodarski rast koji će pridonijeti rastu gradskih prihoda u ovoj i sljedećoj godini, kao i veće novčane rezerve nakon ulaska Hrvatske u eurozonu, koje su ublažile pritisak na ograničeni likvidnosni položaj Grada.

„S&P najavljuje mogućnost povećanja kreditnog rejtinga ako bi u sljedećih 12 mjeseci Grad Zagreb povećao predvidljivost svoje financijske politike uz zadržavanje fokusa na kontroli troškova te ako nastavi jačati svoju likvidnost pokrivanjem znatnog dijela godišnjeg troška otplate dugova”.

Agencija od Gradske uprave očekuje da će iskoristiti proračunski suficit za smanjenje obveza iz prethodnih razdoblja, ali napominje da spor o cijenama vode ograničava fleksibilnost prihoda.

„S&P napominje da su izmjene u poreznim zakonima i stopama učestale i čine složenim financijsko planiranje, a raspodjela resursa je neuravnotežena i nedovoljno usklađena sa zadacima za koje su ovlaštene jedinice lokalne samouprave”, navodi Grad.

S druge strane, S&P ističe da financijsko upravljanje Zagrebom za cilj ima povećati transparentnost gradskih financija, te da je pristup Zagreba vanjskoj likvidnosti zadovoljavajući jer Grad ima pristup više međunarodnih banaka koje su spremne osigurati kratkoročne kredite.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater