ZAGREB

Tomašević: Neka sindikati kažu predstavljaju li radnike ili ne (2)

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević uputio je zahtjev sindikalnim predstavnicima radnika Čistoće, koji su već treći dan u štrajku i ne odvoze otpad u gradu, da kažu predstavljaju li nezadovoljne radnike, jer ako ne, onda razgovaraju s krivim ljudima.

“Radnici kažu da ih sindikati ne predstavljaju. Neka sindikati, koji tvrde da ne stoje iza štrajka, odgovore na to pitanje: Predstavljaju li radnike ili ne? Ako ne zastupaju radnike, onda pregovaramo s krivim ljudima”, poručio je na konferenciji za medije Tomašević.

Komentirajući situaciju u kojoj se radnici samostalno, mimo sindikata, upravi postavili 11 zahtjeva, od kojih je pet prihvaćeno, a za ostale druga strana želi pregovarati, ustvrdio je da u trenutnoj situaciji nije jasno s kime bi Uprava Holdinga o njima trebala razgovarati.

“Ako imate jedan dan jedan zahtjev, a drugi dan 11, gdje je kraj tome, s kime se pregovara, i tko će garantirati da za dva dana neće doći do drugih zahtjeva i tko će biti odgovoran ako firma završi u stečaju”, poručio je Tomašević.

"Doći ću pred radnike"

Dodao je da će sam doći pred radnike, da je spreman i osobno se uključiti u pregovore, kao i u njih uključiti predstavnike radnika u štrajku.

Tomašević je poslao poruku sindikalnim predstavnicima i najavio da će nezakoniti štrajk prijaviti sudu. 

“Uprava Zagrebačkog holdinga danas će prijaviti Upravnom sudu nezakoniti štrajk radnika Čistoće, a troškove plaća radnika koji nezakonito štrajkaju snosit će sindikati, što iznosi 100.000 eura dnevno”, rekao je Tomašević. 

Istaknuo je da nova Uprava Holdinga poštuje kolektivni ugovor radnika, da je od siječnja na snazi povećanje plaća od 13 posto, koje je Uprava donijela jednostrano jer se u pregovorima, koji su prekinuti u prosincu, nisu uspjeli složiti.

To će povećanje, objasnio je, radnici osjetiti na plaćama za siječanj. 

“Neka sindikati objasne radnicima da su u pregovorima o sklapanju dodatka kolektivnog ugovora tražili linearno povećanje plaća, odnosno da se i menadžmentu i operativcima, koji sada štrajkaju, svima jednako poveća plaća”, istaknuo je Tomašević.

Zahtjevi teški 80 milijuna kuna

Poručio je i da su sadašnji zahtjevi radnika na razini 80 milijuna kuna godišnje, odnosno da se radi o povećanju od 40 posto u odnosu na plaće u studenom. Uprava, kaže, želi razgovarati o financijskim implikacijama njihovog usvajanja. 

“Pozivam radnike da krenu s odvozom, uprava je spremna odmah prihvatiti pet  zahtjeva i pregovarati u najkraćem roku o ostalih šest. Ono što trebaju svi znati - jest da Holding, u stanju kakav je bio, i dalje može otići u stečaj ako neće imati kontrolu troškova”, kaže Tomašević.  

Istaknuo  je i da je Uprava Holdinga spremna prihvatiti zahtjev da se vozačima i komunalnim radnicima čistoće “isprave nepravde” u sistematizaciji - odnosno da im se poravnaju koeficijenti sa sličnim zanimanjima unutar Holdinga.

Na pitanje kako i kada će sa zagrebačkih ulica ukloniti smeće, koje se već treći dan gomila, Tomašević nije dao jasan odgovor, već je istaknuo da će o opcijama koje imaju govoriti na vrijeme. Poručio je da će situaciju rješavati korak po korak, a građane zamolio za strpljenje. 

“Molim građane za strpljenje, oni su ti koji uredno plaćaju svoju uslugu. Razumijem zahtjeve radnika, oni kažu da su više godina potplaćeni”, rekao je Tomašević.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of