KARLOVAC

'Nepušačka akademija' u Karlovcu za odvikavanje od pušenja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U karlovačkom Društvenom centru 'Prostorija' u srijedu počinje  ‘nepušačka akademija’ za prvu grupu polaznika po programu petodnevnog odvikavanja od pušenja, s kojima će raditi psiholozi, radni terapeut, socijalni pedagog i stomatolog.

Vrijednost projekta je oko 55.850 eura, od čega je 85 posto bespovratno iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto se financira iz državnog proračuna RH.

Voditelj Integrativnog centra mentalnog zdravlja (ICMZ) dr. Igor Salopek rekao je za Hinu da se po prvi put organizirala škola nepušenja u Karlovačkoj županiji i to po modelima svjetskih škola nepušenja i iskustvima priznatih adiktologa Klinike za psihijatriju Sv. Ivan. Radit će se uz pomoć modela za dugotrajnu apstinenciju.

U ICMZ-u su po tim saznanjima osmislili svoj model, te će ga po postignutim rezultatima vrednovati i moguće unaprijediti.

Danas počinje s radom prva od četiri grupe od po 15 polaznika i to s petodnevnim programom - tri dana u jednom tjednu, pa slijedi vikend apstinencije i u ponedjeljak i utorak provjera postignutog stanja i upućivanje u alate kako održati apstinenciju.

Naime, kaže Salopek nije problem prestati pušiti, već je problem održavanje apstinencije.

Program se odvija po dva sata na dan, provodi ga tim stručnjaka prema osobama koje su se same prijavile da žele prestati pušiti. Oni će se najprije uputiti u aspekte neurobiologije ovisnosti o nikotinu, zatim će biti informirani o zdravstvenim posljedicama pušenja duhana, a u drugom dijelu psihologinje u timu će raditi na njihovoj motivaciji za prestanak pušenja.

Važno kako održati dugoročnu apstinenciju

“U trećem dijelu ‘nepušačke akademije’, možda i najvažnijem, slijedi dijeljenje seta alata kako održati dugoročnu apstinenciju, promijeniti stil života i ponovno otići na kavu, a pri tom ne zapaliti cigaretu, kako se nositi sa strahom od mogućeg debljanja nakon prestanka pušenja i slično”, rekao je Salopek.

Terapeutski tim neće inzistirati na prestanku pušenja za trajanje same nepušačke akademije, da polaznici ne bi odustajali od rada na sebi kada još nisu spremni, već će dobiti set alata koje mogu iskoristiti kada budu spremni i da apstinencija bude dugoročna.

Osim rada na odvikavanju od pušenja duhana radit će se i na senzibiliziranju ciljanih skupina o važnosti prevencije bolesti koje su posljedica ovisnosti o pušenju.

Jer, "milijun ljudi u Hrvatskoj puši duhan, a polovica će nažalost umrijeti radi bolesti povezanih s pušenjem duhana, te je životni vijek pušaća u odnosu na opću populaciju skraćen za 10 godina", ističe se u projektu.


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini