ĐAKOVO

Aglomeracija Semeljci vrijedna 219,5 milijuna kuna - najveći projekt općine

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nakon obilaska gradilišta vodokomunalne infrastrukture aglomeracije Semeljaca, vrijedne više od 219,5 milijuna kuna, koju sufinancira Europska unija, načelnik te općine Grga Lončarević rekao je u ponedjeljak da je to dosad najveći projekt te općine koji će znatno podići kvalitetu života.

Gradilište su na više lokacija danas obišli predstavnik Hrvatskih voda i direktor Vodnoga gospodarstva u Osijeku Željko Kovačević, saborski zastupnik HDZ-a i gradonačelnik Đakova Marin Mandarić, općinski načelnik Semeljaca Grga Lončarević i direktor Đakovačkog vodovoda Ivan Kočiš.

Uz obilazak gradilišta, projekt je predstavljen na konferenciji za novinare u mjesnom domu te javnosti na semeljačkoj tržnici.

Projekt je to koji se provodi u svih pet naselja semeljačke općine i, istaknuo je načelnik Lončarević, najveći je na području te općine ikada, a treba znatno podići kvalitetu života na njezinu području i na području grada Đakova, koji je također prije proveo projekt aglomeracije.

O financijskoj strani semeljačkog projekta govorio je Željko Kovačević, koji je istaknuo da mu je vrijednost s PDV-om više od 219,56 milijuna kuna, a sufinanciran je novcem iz Europske unije, iz Kohezijskog fona. Prihvatljivi troškovi su 175,6 milijuna, a dio sufinanciran od Europske unije 121,7 milijuna kuna, što je 69,30 posto. Udio ostalih partnera – Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskih voda je po 13,3 posto - po 23,3 milijuna, a Općine Semeljaca 3,52 posto - 6,18 milijuna kuna.

"Mi u Đakovu imamo svježe iskustvo s našom aglomeracijom, koliko je to zapravo kompleksno. Vjerujem da će sutra, po okončanju radova, mještani biti zadovoljni što imaju 21. stoljeću primjeren sustav javne odvodnje", rekao je saborski zastupnik i đakovački gradonačelnik Marin Mandarić, dodajući kako projekt aglomeracije Semeljci pridonosi povlačenju financijskih sredstava iz Europske unije na razini Republike Hrvatske.

"Za iduće razdoblje imamo velika očekivanja. Govorimo li s razine Đakovštine, još imamo velik dio naselja i općina koje nemaju sustav odvodnje. Đakovački vodovod je tu napravio velike korake u izradi studijskih i projektnih dokumentacija. Velika su očekivanja od idućeg EU razdoblja", rekao je Mandarić.

Na linijskim građevinama odvodnje i vodoopskrbe dosad je izvedeno 34.012 metara cjevovoda odvodnje, ili 67 posto, te 16.379 metara vodoopskrbnih cjevovoda, što je 70 posto od predviđenoga.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini