OGULIN

Čorić nazočio otvaranju radova na gradnji retencije Ogulin

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić sudjelovao je u utorak na službenom otvaranju radova na 2. fazi projekta gradnje retencije Ogulin, vezanog za zaštitu od poplava na ogulinskom području.

Čorić je izjavio kako je projekt vrijedan 186 milijuna kuna, ocijenivši ga nužnim za provedbu sanacije nakon poplave 2017. godine.

Naveo je kako je u ovom trenutku na razini države 57 potpisanih aglomeracija ukupne vrijednosti nešto više od 22 milijarde kuna.

Svi ti projekti trebali bi biti dovršeni do kraja 2023. godine, a Čorić je uvjeren da izvođači radova vrlo ozbiljno shvaćaju "ruku pruženu" od strane Hrvatskih voda i Ministarstva zaštite okoliša te da će prionuti poslu.

Na taj način, istaknuo je, učinio bi se ogroman iskorak kako bi RH što je moguće prije uhvatila korak ekonomskog razvoja i rasta standarda građanstva.

Ishođenje građevinske dozvole za sam objekt brane je u tijeku, dodao je Ćorić, a dovršenjem čitavog projekta retencije stavit će se 'ad acta' problem poplave koji je desetljećima tištio građane Ogulina i okolnih naselja.

Najveća poplava bila je na ogulinskom području 1999. godine, kada je poplavljeno bilo preko tisuću kuća, a vrlo blizu tome bilo je stanje nabujale Dobre 2017 godine, podsjetio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Naglasio je da se projektna dokumentacija obrane Ogulina od poplave počela raditi 2000., ali se praktično ništa nije dogodilo sve do 2017.

Tada je, kaže, uz podršku Ministarstva zaštite okoliša EU prepoznala i prihvatila sufinancirati taj 186 milijuna vrijedan projekt 85-postotnim učešćem, to jest sa 158 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Zamjenica karlovačkog župana Martina Furdek-Hajdin najavila je da će županija izdati tri građevinske dozvole za projekte koji su nastali kao posljedica izgradnje ovog sustava obrane od poplave-

Riječ je o izmještanju ceste u naselju Brestovac, izmještanje vodoopsrbe te dalekovoda, pripadajuće trafostanice i mreže.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of