ZAGREB

Predstavljena knjiga ''Točno na tacno.net'' Tomislava Jakića

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Knjiga 'Točno na tacno.net' Tomislava Jakića, vanjskopolitičkog novinara i savjetnika bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, predstavljena je u petak pri čemu je istaknuto kako je to antropološki priručnik za studente novinarstva, povijesti i politologije, ali i pečat velikog čovjeka i novinara.

Predstavljajući knjigu – zbornik tekstova koje je objavio na portalu tačno (tacno.net)  od siječnja 2021. do lipnja ove godine, Jakić je istaknuo i kako je nastavio pisati polazeći od toga da je je novinarstvo, čast iznimkama, sada većinom "degradirano na dirigiranu propagandu".

''Ovakav svijet ne može opstati'', naslov je prvog od Jakićevih 50 tekstova u knjizi s podnaslovom ''Svijet u kojem živimo'', za koju je kazao da je svojevrsni pokušaj iznošenja činjenica i na njima građenih komentara. Pritom je, kaže, nastojao ostati vjeran svojoj novinarskoj specijalnosti – vanjskoj politici, ali ono što ga okružuje natjeralo je i da se osvrne na domaće političke prilike na području bivše Jugoslavije, ali i u prvom redu na Hrvatsku.

I mada sam se svakim svojim tekstom iznova borio za pravo zdravog razuma, da ne kažem – normalnog čovjeka da gleda stvari onakvima kakve jesu, sve češće sam dolazio do zaključka da je to Sizifov posao, naglasio je Jakić u uvodu knjige. Dodao je i kako vodi davno izgubljenu bitku – nastoji reafirmirati poglede i načela što više ne pripadaju vremenu u kojem živi.

''Ova knjiga je moj profesionalni i novinarski testament. Što se mene tiče, nije pitanje hoću li ja pisati i dalje, nego kako dugo'' , kazao je Jakić za Hinu. Dodao je i kako smatra da je tekstovima objavljenim u 'Točno na tacno.net' pokrio cijelu međunarodnu scenu, s posebnim akcentom na rat u Ukrajini, a dijelom i našu unutarnju politiku, direktno ili kao refleksiju na svjetska događanja.

Knjiga kojoj je izdavač Udruženje ''Centar za kritičko mišljenje'' Mostar bila je predstavljena u zagrebačkom Savezu antifašističkih boraca i antifašista (SABA), a o njoj su govorili i novinarka HRT-a Morana Kasapović koja je istaknula Tomislava Jakića kao doajena hrvatskog vanjskopolitičkog novinarstva, i novinar Boris Pavelić.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater