ZAGREB

Disidentska književnost ili književnost zaborava na 42. ZKR-u

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Međunarodni književno-znanstveni skup, 42. Zagrebački književni razgovori (ZKR), čija je ovogodišnja tema "Disidentska književnosti ili književnost zaborava", otvoreni su u srijedu navečer u Društvu hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu.

Ovogodišnje Zagrebačke književne razgovore, koji se u DHK održavaju od 6. do 8. listopada, otvorio je predsjednik DHK Zlatko Krilić. Istaknuo je kako su ZKR najvažnija manifestacija DHK na kojoj se promišljaju teme važne za književnost te na kojoj se druženjem sudionika razvijaju prekogranične veze.

Održavanje  42. ZKR pozdravili su državni tajnik Ivica Poljičak, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, Tihomir Milovac, izaslanik zagrebačkoga gradonačelnika Tomislava Tomaševića i izaslanik HAZU akademik Mladen Machiedo.

Ovogodišnji Zagrebački književni razgovori bavit će se fenomenom disidentske književnosti s povijesnim odmakom, istraživati sudbine knjiga i njihovih autora, valorizirati vrijednosti i bar malo počistiti prašinu koja je pala na stvaralaštvo toga vremena.

Voditelj ZKR Dubravko Jelačić Bužimski govorit će o disidentskoj književnosti koja je oblikovala njegov književni ukus, profesor s Jagiellonskoga sveučilištu u Krakovu Maciej Czerwiński govorit će o Bogdanu Radici, Tihomir Glowatzky o disidentima u Istočnoj Njemačkoj, a akademik Mladen Machiedo prisjetit će se nekih događaja kao živi svjedok vremena.

Predstojnik za južnoslavenske i balkanističke studije Filozofskog fakulteta praškog Karlovog sveučilišta Jaroslav Otčenášek izlagat će o češkoj disidentskoj književnosti, profesor južnoslavenskih književnosti i književne komparatistike na Katedri za slavenske filologije Sveučilišta Comenius u Bratislavi Zvonko Taneski govorit će o poetici dislokacije, književnim Božidar Petrač o tome kako je Bijela knjiga Stjepana Čuića pretvorila u disidenta, a dugogodišnji direktor Instituta za slavistiku na Sveučilištu Adama Mickiewicza u Poznańu Bogusław Zieliński govorit će o Januszu Szpotańskom.

  Na ZKR-u sudjeluju i Mario Kolar, Carmen Vrljičak Verlichak, Davor Velnić, Igor Žic i Vinko Grubišić.

Međunarodni književno-znanstveni skup Zagrebačke književne razgovore utemeljio je pjesnik Slavko Mihalić. Prvi su se put održali 1969. godine. Organizira ih DHK, a održavaju se godišnje. Sudionici jedne od najdugovječnijih književnih manifestacija u Hrvatskoj i šire su, uz književnike,  književni kritičari, književni prevoditelji i književni znanstvenici iz Hrvatske i inozemstva.

 Izlaganja na ZKR-u objavljuju se u periodici DHK (Republika i Most) te se time dobiva uvid u razvoj promišljanja književnosti, a ZKR, kao i DHK, oblikuju temelje za kulturološka istraživanja.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater