ZAGREB

42. Zagrebački književni razgovori od 6. do 8. listopada

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Međunarodni književno-znanstveni skup, 42. Zagrebački književni razgovori (ZKR) održat će se od 6. do 8. listopada u Društvu hrvatskih književnika s temom "Disidentska književnosti ili književnost zaborava", najavio je u petak DHK.

Svečano otvorenje 42. Zagrebačkih književnih razgovora održat će se u srijedu navečer u prostorijama DHK, a otvorit će ih predsjednik Društva Zlatko Krilić i predsjednik Povjerenstva za ZKR Dubravko Jelačić Bužimski.

Organizator podsjeća kako je od pada Berlinskoga zida i komunizma proteklo punih trideset godina, dodajući da je svaki pokušaj narušavanja uspostavljenog reda jednoumlja bio kažnjavan, no unatoč gruboj kontroli ponašanja hrabrosti nije nedostajalo.

Naglašava da se hrabrost očitovala prije svega u umjetničkom stvaralaštvu, posebice kazališnom i književnom. 

Pisci poput Milana Kundere, Mareka Hłaska, Czesława Miłosza, Béle Hamvasa, Václava Havela, Josefa Škvoreckog, Dominika Tatarke, Aleksandra Solženjicina, Gjörgyja Konráda, Pavela Kohouta i Georgija Markova ostavili su u prozi, poeziji i dramskom stvaralaštvu neizbrisiva svjedočanstva o jednom ružnom i tragičnom razdoblju svjetske povijesti, napominje DHK i dodaje kako je novo vrijeme smijenilo ideologiju svemoćnom vrijednošću novca i na stanovit način u zaborav bacilo cijelu plejadu velikih pisaca. 

Namjera je 42. ZKR-a, navodi DHK, pozabaviti se fenomenom disidentske književnosti s povijesnim odmakom, istražiti sudbine knjiga i njihovih autora, valorizirati vrijednosti i barem malo počisti prašinu koja je pala na stvaralaštvo toga vremena.

Voditelj susreta Dubravko Jelačić Bužimski uvodno će govoriti o disidentskoj književnosti koja je oblikovala njegov književni ukus, profesor na Jagiellonskome sveučilištu u Krakovu Maciej Czerwiński govorit će o Bogdanu Radici, Tihomir Glowatzky o disidentima u Istočnoj Njemačkoj, a akademik Mladen Machiedo prisjetit će se nekih događaja kao živi svjedok vremena-

Predstojnik za južnoslavenske i balkanističke studije Filozofskog fakulteta praškog Karlovog sveučilišta Jaroslav Otčenášek izlagat će o češkoj disidentskoj književnosti, profesor južnoslavenskih književnosti i književne komparatistike na Katedri za slavenske filologije Sveučilišta Comenius u Bratislavi Zvonko Taneski govorit će o poetici dislokacije, Božidar Petrač o tome kako je Bijela knjiga Stjepana Čuića pretvorila u disidenta, a dugogodišnji direktor Instituta za slavistiku na Sveučilištu Adama Mickiewicza u Poznańu Bogusław Zieliński govorit će o Januszu Szpotańskom. 

Uz njih, sudjeluju još i Mario Kolar, Carmen Vrljičak Verlichak, Davor Velnić, Igor Žic i Vinko Grubišić.

Međunarodni književno-znanstveni skup Zagrebačke književne razgovore (ZKR) utemeljio je pjesnik Slavko Mihalić. Prvi su se put održali 1969. godine. Organizira ih Društvo hrvatskih književnika, a održavaju se godišnje. Sudionici su književnici, književni kritičari, književni prevoditelji i književni znanstvenici iz Hrvatske i inozemstva.

Izlaganja se objavljuju u periodici DHK (Republika i Most) te se time dobiva uvid u razvoj promišljanja književnosti, a ZKR, kao i DHK, oblikuju temelje za kulturološka istraživanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini