ZAGREB

ZSE: Očekuje se oprezno trgovanje, u fokusu rezultati kompanija

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje oprezno trgovanje zbog znatnog pada cijena dionica na svjetskim burzama, a u fokusu ulagača bit će i poslovna izvješća domaćih kompanija za treće tromjesečje.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks pao je jučer 0,7 posto, na 1.589 bodova, a Crobex10 za 0,6 posto, na 996 bodova.

Među sektorskim indeksima, najviše je pao industrijski, za 0,7 posto, dok je jedino porastao građevinski, za 0,3 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 8,36 milijuna kuna, što je otprilike 6 milijuna više nego u petak.

Najveći promet, 2,84 milijuna kuna, ostvaren je jučer dionicom Valamar Riviere, kojoj je cijena stagnirala na 23 kune.

Slijedila je dionica Podravke, kojom je ostvareno 2,63 milijuna kuna prometa, pri čemu joj je cijena pala 0,7 posto, na 446 kuna.

Milijunski promet ostvaren je još i dionicom HT-a, a cijena joj je stagnirala na 175 kuna.

Na burzi se jučer trgovalo s ukupno 35 dionica, pri čemu je njih sedam ostvarilo rast cijene, 18 pad, a 10 nije zabilježilo cjenovnu promjenu.

A na Wall Streetu su jučer cijene dionica oštro pale jer ulagače zabrinjava snažan rast broja oboljelih od koronavirusa i jer je sve manje vjerojatno da će Bijela kuća i Kongres postići dogovor o novim poticajnim gospodarskim mjerama prije predsjedničkih izbora.

Dow Jones potonuo je 2,3 posto, dok je S&P 500 skliznuo 1,9, a Nasdaq indeks 1,6 posto.

„Na dionička tržišta utječe eskalacija pandemije koronavirusa, pa je američki S&P jučer zabilježio najveći dnevni pad u posljednjih mjesec dana, a izvjesno je da sporazum o fiskalnom stimulativnom paketu neće biti postignut prije predsjedničkih izbora. U Europi sve više država uvode stroge mjere za obuzdavanje pandemije, koje nisu daleko od potpunog zatvaranja kakvo smo imali u proljeće te je izvjesno da gospodarski oporavak neće teći kako je ranije očekivano. Stoga i danas očekujemo nastavak pesimizma na tržištima, kako na stranim tako i na domaćem tržištu. Na Zagrebačkoj burzi je počela sezona objava financijskih izvješća, a danas je na rasporedu objava Atlantic Grupe. Ipak, glavna odrednica kretanja je sve lošija epidemiološka situacija”, kaže Ana Turudić, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria (RBA).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum