ZAGREB

ZSE: Očekuje se stagnacija Crobexa nakon prošlotjednog pada

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje oprezno trgovanje jer je sezona objava poslovnih rezultata domaćih kompanija pri kraju, dok bi Crobex indeksi mogli stagnirati nakon prošlotjednog pada.

Svih pet analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks skliznuo je prošloga tjedna 1,02 posto, na 1.991 bod, dok je Crobex10 oslabio 0,55 posto, na 1.180 bodova. Stoga su oba indeksa skliznula s najviših razina u posljednje dvije godine.

Među sektorskim indeksima, najviše je pao Crobexindustrija, za 2,6 posto, dok je najviše porastao Crobexkonstrukt, za gotovo 5 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je oko 43 milijuna kuna, što je nešto više nego tjedan dana prije, premda je prošli radni tjedan zbog praznika bio skraćen za jedan dan.

„Crobex indeksi pali su prošloga tjedna drugi tjedan zaredom, dok je prosječni dnevni promet iznosio oko 10,8 milijuna kuna, što je nešto više nego tjedan dana ranije, ali znatno manje nego što je iznosio u prvoj polovici listopada. U fokusu ulagača bili su prošloga tjedna kvartalni poslovni rezultati domaćih kompanija, a većina njih nije impresionirala”, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste banci.

Najveći promet ostvaren je prošloga tjedna dionicom HT-a, 6,3 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena pala 0,9 posto, na 168 kuna.

S prometom od 5,6 milijuna kuna slijedila je povlaštena dionica Adris grupe, koja je pojeftinila 0,4 posto, na 498 kuna.

Promet veći od 5 milijuna kuna ostvaren je i dionicom Valamar Riviere, čija je cijena porasla 0,5 posto, na 38 kuna, pa je jedina među prvih pet najlikvidnijih zabilježila rast cijene.

S prometom od 4,4 milijuna kuna slijedila je dionica Kraša, kojoj je cijena pala 0,9 posto, na 1.050 kuna.

Dionice Kraša u fokusu su ulagača od 9. rujna, kada je najveći pojedinačni dioničar, Mesna industrija braća Pivac, najavila ponudu za preuzimanje.

U međuvremenu, dionice Kraša najviše je kupovala Kappa Star Limited, ciparska tvrtka u vlasništvu srpskog poduzetnika Nebojše Šaranovića, pa je nedavno prešla prag od 24 posto dionica, čime je postala drugi najveći dioničar Kraša.

Dionicom Liburnia Riviera Hotela prošloga je tjedna, pak, ostvaren promet od 3,2 milijuna kuna, a cijena joj je pala 0,85 posto, na 4.660 kuna.

Cijena dionice Hrvatske poštanske banke (HPB) porasla je, pak, za 1,75 posto, na 580 kuna, uz promet od 1,9 milijuna kuna.

Promet veći od milijun kuna prošloga je tjedna ostvaren s još četiri izdanja.

Pritom je cijena dionice Zagrebačke banke porasla 0,8 posto, na 60,50 kuna.

Dionica Podravke poskupila je, pak, za 0,2 posto, na 480 kuna, dok je dionici Petrokemije cijena pala više od 6,5 posto, na 57 kuna.

Znatnije je, gotovo 3 posto, na 6,50 kuna, prošloga tjedna pala i cijena dionice Optima telekoma.

„Vjerujemo da će i danas trgovanje na burzi djelomice biti pod utjecajem poslovnih rezultata domaćih kompanija, s obzirom da je dio njih izvješća objavio u četvrtak nakon zatvaranja burze”, kaže Davor Špoljar.

A na Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica snažno porasle. Dow Jones indeks ojačao je 1,4 posto, dok je S&P 500 porastao 1,5 posto, na rekordnih 3.066 bodova.

„To se zahvaljuje smanjenju ključnih kamatnih stopa američke središnje banke za 0,25 postotnih bodova, već treći put ove godine, kao i boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija. Uz to, objavljeno je nekoliko boljih nego što se očekivalo makroekonomskih podataka, kao što su oni s američkog tržišta rada, kao i o rastu tamošnjeg bruto domaćeg proizvoda”, kaže Davor Špoljar.

A na europskim se burzama prošloga tjedna trgovalo nešto opreznije. Tako je londonski FTSE indeks oslabio 0,3 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 0,5, a pariški CAC 0,7 posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini