ZAGREB

ZSE: Očekuje se mirno trgovanje, stagnacija Crobexa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje mirno trgovanje i stagnacija Crobex indeksa, kao i prethodnih dana, dok ulagači čekaju početak sezone objava poslovnih rezultata domaćih kompanija.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks u srijedu je ojačao 0,07 posto, na 2.049 bodova, ostvarivši skromni dobitak treći trgovinski dan uzastopno, dok je Crobex10 oslabio 0,01 posto, na 1.246 bodova.

Među sektorskim indeksima, najveći dobitnik bio je građevinski, koji je ojačao 0,58 posto, dok je najveći pad zabilježio transportni, za 1,93 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 4,5 milijuna kuna, što je 600 tisuća kuna više nego dan ranije.

Uz to, ostvareno je i 5,46 milijuna kuna blok prometa dionicom Atlantic grupe, po cijeni od 1.560 kuna za dionicu.

„Jučerašnji trgovinski dan na Zagrebačkoj burzi zaključen je uz minimalne pomake dioničkih indeksa. Najtrgovanija, ujedno i jedina s milijunskim prometom u redovnom trgovanju, bila je dionica HT-a”, kaže Jozo Leko, broker u OTP banci.

Dionicom HT-a ostvaren je promet od 1,06 milijuna kuna, a cijena joj je pala 0,54 posto, na 184 kune.

Po likvidnosti je slijedila povlaštena dionica Adrisa, kojom je ostvareno 846 tisuća kuna prometa, a cijena joj je oslabila 0,47 posto, na 424 kune.

U fokusu investitora bila je i dionica Atlantic grupe, s prometom od 494 tisuća kuna. Cijena joj je skočila 1,91 posto, na 1.600 kuna. Ta dionica od početka godine poskupjela je za 260 kuna odnosno za više od 19 posto.

Nešto veći promet ostvaren je i dionicom Ericssona Nikola Tesle, 439 tisuća kuna, a cijena joj je porasla 0,84 posto, na 1.800 kuna, pa je od početka godine na dobitku 300 kuna ili 20 posto.

Među likvidnijim izdanjima, najveća gubitnica bila je dionica AD Plastika, čija je cijena pala 1,13 posto, na 175 kuna.

Na domaćem tržištu kapitala jučer se trgovalo s ukupno 39 dionica, pri čemu je cijena 15 dionica porasla, 17 pala, a sedam stagnirala.

Svjetske burze porasle

A na europskim su burzama cijene dionica jučer blago porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,08 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 0,05, a pariški CAC 0,54 posto.

„Iako su ulagači i dalje optimistični u vezi gospodarskog oporavka te objava poslovnih izvješća, trgovalo se oprezno zbog objave podatka o značajnom rastu proizvođačkih cijena u Njemačkoj”, objašnjava Jozo Leko.

Na Wall Streetu je, pak, Dow Jones indeksi jučer ojačao 0,43, a S&P 500 0,37 posto.

„Objave solidnih poslovnih izvješća (Verizon, Anthem) su u drugi plan gurnule strahovanja od rasta inflacije, što je rezultiralo pozitivnim sentimentom i rastom većine dioničkih indeksa na Wall Streetu”, kaže Jozo Leko.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini