LONDON

Zoom pod povećalom zbog popularnosti u vrijeme pandemije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Aplikacija za videokonferencijske pozive Zoom ponovo je pod povećalom američkog pravosuđa zbog velike popularnosti u vrijeme pandemije koronavirusa, izvijestili su u srijedu britanski mediji.

Njujorška državna tužiteljica Letitia James pisala je tvrtki kako bi provjerila može li se nositi s naglim rastom broja korisnika, piše BBC.

Milijuni ljudi koriste Zoom na poslu i u slobodno vrijeme zbog ograničenja uvedenih u mnogim zemljama kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

Korištenje platforme otvara ipak pitanje sigurnosti i privatnosti podataka.

Njujorška državna tužiteljica želi znati je li Zoom nakon snažnog uzleta popularnosti analizirao mjere sigurnosti, podsjećajući da je do sada sporo rješavao probleme.

„Zoom vrlo ozbiljno shvaća privatnost, sigurnost i povjerenje korisnika", odgovorio je na upit glasnogovornik kompanije.

"Za vrijeme pandemije COVID-a 19 radimo bez prestanka kako bi bolnice, sveučilišta, šole i tvrtke diljem svijeta ostale povezane i kako bi mogle raditi", ustvrdio je.

"Cijenimo angažman glavne njujorške odvjetnice u tim pitanjima i rado ćemo joj dostaviti tražene informacije“, zaključio je.

Korisnici su se sjatili na Zoom jer su vlade diljem svijeta naredile građanima da ostanu kod kuće kako bi se usporilo širenje virusa.

Aplikacija je sada druga na ljestvici popularnosti u Velikoj Britaniji i prva u SAD-u.

Zoom je svojedobno imao sigurnosnih propusta, uključujući 'slabu točku' koja je hakerima omogućila 'izbacivanje' pojedinih sudionika sa sastanaka, lažiranje korisničkih profila i 'otimanje' podijeljenih zaslona.

Britanski premijer Boris Johnson prošlog je tjedna na Twitteru objavio sliku na kojoj preko Zooma predsjeda sjednicom vlade, otvarajući pitanje sigurnosti aplikacije.

Kompanija ističe da su takve bojazni neutemeljene.

"Dvije tisuće institucija širom svijeta, u rasponu od najvećih svjetskih tvrtki za financijske usluge do vodećih telekomunikacijskih operatera, vladinih agencija, sveučilišta, zdravstvenih ustanova i ordinacija za telemedicinu iscrpno je provjerilo naše korisničke, mrežne i mehanizme podatkovnih centara i ukazalo Zoomu povjerenje", ističu.

Dodaju i da su u kontaktu s britanskim ministarstvom obrane i Nacionalnim centrom za kibernetičku sigurnost.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum