BRUXELLES

EU preporučuje usklađene aplikacije za praćenje kontakata uoči turističke sezone

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zemlje Europske unije moraju surađivati pri uvođenju aplikacija za praćenje kontakata zaraženih koronavirusom kako bi ih građani mogli koristiti širom Unije, poručila je europska povjerenica za zdravstvo uoči vrhunca turističke sezone.

„Moramo osigurati brzo i učinkovito prekogranično praćenje kontakata, što zahtijeva i blisku koordinaciju", istaknula je Stella Kyriakides u ponedjeljak na videokonferenciji ministara zdravstva EU-a.

Interoperabilnost je ključna jer omogućuje da se građane upozori na moguću zarazu gdjegod se u EU nalazili i koju god aplikaciju koristili, pojasnila je europska povjerenica za zdravstvo.

Sve aplikacije moraju biti sigurne, anonimne i dobrovoljne, naglasila je Kyriaides.

Usprotivila se prijedlozima o izdavanju potvrda o imunitetu, ustvrdivši da dokazi o imunitetu nakon zaraze koronavirusom još nisu dovoljno jasni.

Umjesto toga, članice EU-a „trebale bi i dalje inzistirati na mjerama sprječavanja infekcije, poput održavanja fizičkog razmaka“, smatra Kyriakides.

Njezina upozorenja vremenski su se poklopila s raspravama zemalja EU-a o otvaranju međusobnih granica uoči vrhunca turističke sezone u razdoblju od srpnja do kolovoza.

Turizam izravno i neizravno ima 10 posto udjela u bruto domaćem proizvodu (BDP) EU-a, procjenjuje Europska komisija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini