ZAGREB

Za ulaganja u skladišne kapacitete za krumpir 11, 8 milijuna kuna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministarstvo poljoprivrede dodijelilo je u petak pet novih ugovora o potpori projektima ulaganja u skladišne kapacitete za krumpir iz Programa ruralnog razvoja, ukupne vrijednosti potpore 11,8 milijuna kuna.

Kroz operaciju 4.1.1. "Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava", proizvođačima krumpira su omogućena ulaganja u izgradnju, rekonstrukciju, nadogradnju i opremanje skladišnih kapaciteta za krumpir, ukupne vrijednosti projekata veće od 19,4 milijuna kuna.

Moderni sustavi provjetravanja i hlađenja, kao i reguliranja vlage, omogućit će unaprjeđenje proizvodnog procesa, osiguranje materijalnih uvjeta za prihvat i čuvanje krumpira u skladištu bez upotrebe klorprofama, smanjenje korištenja kemijskih preparata i višestruku korist za okoliš te će osigurati nastavak proizvodnje i jačanje konkurentnosti proizvođača na tržištu, navodi Ministarstvo u priopćenju.

Naime, nakon što je Europska komisija ukinula odobrenje za korištenje aktivne tvari klorprofama kao zaštite od klijanja krumpira u skladištu, javila se žurna potreba za brzim ulaganjima u izgradnju novih, tehnički naprednijih i bitno skupljih nepropusnih skladišta.

Stoga je Ministarstvo putem natječaja iz Programa ruralnog razvoja stavilo na raspolaganje 115 milijuna kuna, kojima će se osigurati preduvjeti ne samo za nastavak proizvodnje, već i podizanje konkurentnosti domaćih proizvođača, unatoč otežanoj okolnosti zabrane upotrebe klorprofama.

Taj je natječaj rezultat konstruktivnog dijaloga i razumijevanja između proizvođača krumpira i Ministarstva poljoprivrede, ističe u priopćenju državni tajnik Zdravko Tušek.

Po podatcima koje je iznio, s današnjih pet ugovora dodijeljeno je ukupno 18 ugovora u vrijednosti odobrene potpore od 67,3 milijuna kuna, odnosno ukupne vrijednosti projekata veće od 103 milijuna kuna. 

"Osim što natječajem rješavamo ozbiljan problem i poremećaj u sektoru, njime, putem uvećanog iznosa potpore, potičemo i mlade poljoprivrednike na uključivanje i proizvođače na udruživanje. Na isti način - sustavno i sveobuhvatno - ćemo pristupati u kreiranju i realizaciji budućih interventnih mjera, ali i mjera ruralnog razvoja", poručio je Tušek.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater