ZAGREB

Novih 235 ugovora poljoprivrednicima vrijednih gotovo 38 milijuna kuna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u četvrtak je na adrese poljoprivrednika diljem Hrvatske poslala 235 novih ugovora za dvije mjere iz Programa ruralnog razvoja, s potporama ukupno vrijednim gotovo 38 milijuna kuna, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Najveći broj ugovora, njih 210, poslan je za operaciju 6.3.1. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava", vrijednih više od 23,4 milijuna kuna, pri čemu je svakom poljoprivredniku odobreno 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.

Riječ je o poljoprivrednicima čija su gospodarstva ekonomske veličine od 2.000 do 7.999 eura, a koji će taj novac iskoristiti za ulaganja u razne aktivnosti na svojim OPG-ovima.

Naime, pomoću odobrenih sredstava u okviru te operacije financira se kupnja domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, gradnja i opremanje prostora, kupnja ili zakup poljoprivrednog zemljišta, poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme te podizanje višegodišnjih nasada, a mogu se izgraditi i opremiti objekti za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda, kaže se u priopćenju.

Od početka provedbe Programa ruralnog razvoja RH korisnici su pokazali najveći interes upravo za taj tip operacije, a ukupno je zaprimljeno 6.013 prijava. Početna alokacija u iznosu od 279 milijuna kuna, predviđena za financiranje projekata pristiglih na natječaj, povećana je na 474,3 milijuna kuna, čime se može financirati 4.261 projekt, ističu iz Ministarstva.

Za operaciju 8.5.2. "Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture" poslana su 25 ugovora vrijedna 14,1 milijun kuna.

Time će korisnici izgraditi poučne staze, male rekreacijske objekte, vidikovce, skloništa te postaviti informativne ploče, a sve u svrhu javne dobrobiti i rekreacijske vrijednosti šuma te povećanja svijesti javnosti o važnosti očuvanja i održivog upravljanja šumskim ekosustavima, kao i očuvanja i poboljšanja biološke raznolikosti.

Do sada je na drugom natječaju za tu operaciju ugovoreno 104 projekta, vrijednih više od 67 milijuna kuna, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum