ZAGREB

Za provedbu Nacionalnog pčelarskog programa 44,5 milijuna kuna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministarstvo poljoprivrede objavilo je Pravilnik o provedbi mjera Nacionalnog pčelarskog program za razdoblje od 2020. do 2022., a za njegovu je provedbu previđena ukupno 44,5 milijuna kuna, izvijestili su u četvrtak iz Ministarstva.

Program se, naime, izrađuje svake tri godine za naredno trogodišnje razdoblje, a za njegovu provedbu predviđena su ukupna sredstva u iznosu od 44,5 milijuna kuna, od čega 50 posto osigurava EU proračun.

Iz Ministarstva ističu da će Program omogućiti bolji položaj pčelarstva te stvoriti uvjete za povećanje konkurentnosti u pčelarskom sektoru

Osnovni su ciljevi Programa očuvanje zdrave, vitalne izvorne populacije pčela te podizanje konkurentnosti pčelarskog sektora, osiguravanje kvalitete pčelinjih proizvoda, daljnji razvoj i unaprjeđivanje znanja i vještina pčelara s naglaskom na mlade, poboljšanje ekonomske uspješnosti proizvodnje i trženja pčelinjih proizvoda, uzgoj lokalno adaptiranih pčelinjih zajednica itd.

Program će se provoditi kroz osam mjera - tehnička pomoć pčelarima i organizacijama pčelara; suzbijanje štetnika i bolesti pčela, naročito varooze; racionalizacija troškova selećeg pčelarenja; mjere za potporu laboratorija za analizu pčelinjih proizvoda s ciljem potpore pčelarima da svoje proizvode plasiraju na tržište i povećaju njihovu vrijednost; obnavljanje pčelinjeg fonda; suradnja sa specijaliziranim tijelima za provedbu programa primijenjenih istraživanja u području pčelarstva i pčelarskih proizvoda; praćenje tržišta; poboljšanje kvalitete proizvoda s ciljem iskorištavanja potencijala proizvoda na tržištu.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković ističe u priopćenju kako je nužno očuvati kvalitetu pčelinjih proizvoda, poticati uzgoj lokalno adaptiranih pčelinjih zajednica te omogućiti daljnji razvoj i unaprjeđivanje znanja i vještina pčelara s naglaskom na mlade, a s ciljem poboljšanja ekonomske uspješnosti proizvodnje i trženja pčelinjih proizvoda.

Vučković kaže da Ministarstvo kontinuirano pomaže hrvatskim pčelarima, olakšava im proizvodnju i pokriva dio troškova, a sustavno radi i na promociji domaćeg meda.

"Pčelarstvo je uvršteno u sustav dodjele kvote za potrošnju plavog dizela pa pčelari po selećoj jedinici imaju pravo na 450 litara goriva, što ukupno iznosi 3,8 milijuna kuna oslobođenja plaćanja trošarine", rekla je Vučković, dodajući i da su pčelari svojom organiziranošću i zajedništvom zaslužni za izvrsnu suradnju s Ministarstvom zbog čega je svake godine maksimalno iskorištena financijska omotnica pčelarskog programa.

U priopćenju se podsjeća i da je Ministarstvo prošle godine uvelo nacionalnu staklenku za med, kao i da se provodi Program školskog mednog dana. Ove će se godine školski medni dan održati u cijeloj Hrvatskoj 9. prosinca, kada će djeca prvih razreda osnovne škole dobiti staklenku meda i edukativnu slikovnicu, najavljuju iz Ministarstva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini