STAMFORD

Vjerovnici proizvođača OxyContina Purdue Pharme glasovali za bankrot

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Proizvođač OxyContina Purdue Pharma u utorak je izvijestio da su vjerovnici glasali za njegov plan reorganizacije kojim će osigurati milijarde dolara vladama koje su tužile kompaniju za njezinu ulogu u američkoj opioidnoj krizi.

Plan je prihvaćen s više od 95 posto glasova, priopćio je Purdue pozivajući se na preliminarne rezultate. Konačni rezultati očekuju se 2. kolovoza, ali bez značajnih promjena.

Purdue cilja riješiti oko 3.000 tužbi američkih zajednica koje u optužile Purdue i njene bogate vlasnike obitelj Sackler da su pridonijeli opioidnoj krizi koja je od 1999. odnijela živote oko pola milijuna ljudi, prema američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Kompanija i vlasnici porekli su navode u parnici. No, početkom srpnja je Purdue postigao dogovor s nekoliko država oko parnice

Dogovorom bi Purdue u narednim tjednima trebao dobiti odobrenje suda za provedbu svog plana bankrota, koji kompanija procjenjuje na više od 10 milijardi dolara.

Ta je vrijednost djelomično ovisna o budućim donacijama lijekova za preokretanje predoziranja i liječenje ovisnosti.

Tim planom će se tvrtka raspasti, a njena imovina preusmjeriti u zaklade koje se vode u ime tužitelja koji su tvrdili da su kompanija i njeni vlasnici agresivno reklamirali i prodavali lijek protiv bolova OxyContin, istovremeno umanjujući rizik od njegove zloporabe i mogućnosti predoziranja.

Ako se plan odobri, uključivat će i pravno oslobođenje koje će štititi obitelj Sackler od budućih parnica.

Ovisnost o opioidnim lijekovima nuspojava je lijekova koji sadrže opioide, odnosno jake analgetike kao što su morfin, kodein, oksikodon ili fentanil. To su lijekovi na recept za iznimno jake akutne ili kronične bolove. Za razliku od Hrvatske, pa i najvećeg dijela Europe, američke udruge pacijenata izborile su se za relativno liberalno prepisivanje tih lijekova ističući pravo pacijenata na liječenje i dostupnost lijekova. 

Međutim, ovisnost o opioidnim lijekovima nuspojava je koja je, kako se računa, zahvatila milijune Amerikanaca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini