TINJAN

Tri dana pršuta na 14. ISAP-u u Tinjanu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Istarski Tinjan će nakon dvije godine stanke od 14. do 16. ponovno biti domaćin Internacionalnom sajmu pršuta, najvećoj manifestaciji posvećenoj pršutu u ovom dijelu Europe, na kojoj će biti predstavljeni najbolji pršuti iz Istre i drugih hrvatskih regija te pršutarskih zemalja Mediterana i srednje Europe.

Draž tinjanskog Internacionalnog sajma pršuta je u zajedničkom predstavljanju, kušanju, uspoređivanju, pa i vrednovanju, različitih tipova pršuta, jer svaka pršutarska zemlja, pa čak i svaka regija, pršute proizvodi na svoj osebujan način, kažu organizatori.

Na ISAP-u se tradicionalno dodjeljuju šampionski naslovi i medalje za najbolje ocijenjene pršute u više kategorija.

Šampionom ISAP-a bit će pak proglašen jedan jedini pršut koji od stručnog ocjenjivačkog suda dobije najvišu ocjenu.

U pojedinim kategorijama u kojima se natječu najmanje tri pršuta, šampionom se proglašava najbolji među njima ako je osvojio dovoljno bodova za zlatnu medalju. Natjecateljske kategorije su istarski pršut koji nosi europsku zaštićenu oznaku izvornosti (ZOI), zatim krčki, dalmatinski i drniški pršut koji nose europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla (ZOZP); pršuti nositelji tih oznaka iz drugih zemalja ocjenjivat će se zajedno u kategoriji „ostali pršuti”, a pršuti bez zaštićenih oznaka ocjenjivat će se u kategorijama dimljenih i nedimljenih pršuta.

Titula šampiona ISAP-a najprestižnije je priznanje za kvalitetu pršuta u Hrvatskoj i drugim zemljama sudionicama, a osim na štandovima proizvođača, tijekom tinjanskog sajma šampionski će se pršuti moći kušati i na vođenim degustacijama u Kući istarskog pršuta.

Tinjan je 2006. godine proglašen općinom istarskog pršuta s obzirom da je u toj općini i bližoj okolici koncentrirano najviše istarskih pršutana, a središnji trg pred zgradom općine krasi spomenik istarskom pršutu.       

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater