LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Viši prinosi na američke obveznice poduprli tečaj dolara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dolar je u utorak ojačao prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, poduprt višim prinosima na američke državne obveznice, u očekivanju skorašnje sjednice američkog Feda koja bi investitorima trebala pružiti nove smjernice.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, oko podneva je bio u plusu od 0,12 posto u odnosu na završetak trgovanja dan ranije, na 95,376 bodova.

Tečaj eura pritom je oslabio 0,13 posto pa se oko podneva kretao na oko 1,1392 dolara. Na sličnom postotnom gubitku bio je i tečaj britanske funte, kliznuvši na 1,3626 dolara.

Dolar je ojačao i prema jenu, blagih 0,03 posto u odnosu na završetak trgovanja dana ranije, na 114,63 jena. U prekonoćnom trgovanju za dolar je u jednom trenutku trebalo izdvojiti 115,06 jena, jer je jen oslabio nakon što je po završetku dvodnevne sjednice japanska središnja banka Bank of Japan (BOJ) objavila da zadržava krajnje popustljivu monetarnu politiku.

Fokus investitora preusmjerava se sada redovnoj dvodnevnoj sjednici američkog Feda koja će se održati za tjedan dana. Sudionici tržišta očekuju da će Fed u ožujku podići kamatne stope po prvi put od početka pandemije koronavirusa, a investitori sada računaju da će u 2022. godini one biti podignute u četiri navrata.

Na tržištima obveznica u takvom su ozračju u utorak poskočili prinosi na američke državne obveznice; na 2-godišnje su premašili jedan posto prvi put od veljače 2020., a na referentne 10-godišnje obveznice dosegnuli novu najvišu razinu u dvije godine.

"I dalje očekujemo da će se japanska središnja banka držati svoje aktualne politike barem do završetka mandata guvernera Kurode u travnju iduće godine. Sve izraženije razlike između očekivanja poteza u politici BOJ-a i Feda trebale bi nastaviti stvarati pritisak na jačanje tečaja dolara prema jenu”, napisao je valutni analitičar MUFG-a Lee Hardman u bilješci klijentima.

Kineska središnja banka spremna je, prema riječima viceguvernera, dodatnim mjerama poduprijeti rast gospodarstva. U ponedjeljak je  neočekivano smanjila kamate za srednjoročne kredite prvi put od travnja 2020., a analitičari očekuju daljnje popuštanje monetarne politike u ovoj godini kako bi se ublažilo usporavanje tog drugog najvećeg gospodarstva u svijetu.

Na tržištima kriptovaluta, vrijednost bitcoina ostala je gotovo nepromijenjena, na oko 41.850 dolara, zadržavši se i dalje znatno ispod rekordnih 69 tisuća dolara dosegnutih u studenome prošle godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater