LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Tečaj eura skliznuo prema dolaru u očekivanju prvog govora nove čelnice ECB-a

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Tečaj eura u ponedjeljak je oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima dok su investitori u potrazi za novim smjernicama čekali prvi govor nove predsjednice Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde nakon preuzimanja dužnosti.  

Eurom se trguje po 1,1150 dolara, što znači da je oslabio 0,15 posto u odnosu na završetak prošlotjednog trgovanja, no zadržao se nedaleko 1,1180 dolara, razine koju je dosegnuo u prošlom mjesecu, jer se investitori nadaju da bi SAD mogao odustati od nametanja carina na uvoz europskih automobila.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, ostao je gotovo nepromijenjen u odnosu na zatvaranje trgovanja u petak, na 97,299 bodova.

Zajedničkoj europskoj valuti pogodovali su pritisci na slabljenje dolara zbog stajališta da američko gospodarstvo počinje pokazivati znakove usporavanja, što je navelo investitore na očekivanje daljnjih smanjenja američkih ključnih kamatnih stopa.

Za daljnje smjernice tržišta čekaju prvi govor Christine Lagarde nakon stupanja na čelnu dužnost u ECB-u 1. studenoga. Investitori uglavnom očekuju da će se držati labave monetarne politke svoga prethodnika Marija Draghija.

Od vijesti iz SAD-a izdvaja se intervju američkog ministra trgovine Wilbura Rossa, objavljen u nedjelju, u kojem je izjavio da Washington možda neće morati nametnuti carine kasnije ovoga mjeseca nakon dobrih razgovora s proizvođačima automobila iz Europske unije, Japana i Koreje.

Uvođenje tih carina već je jednom bilo odgođeno za šest mjeseci, pa bi se, kažu trgovinski stručnjaci, isto moglo ponoviti.

"To bi moglo otkloniti negativno ozračje u njemačkim tvornicama te značajno pomoći poboljšanju klime u eurozoni", rekao je Kenneth Broux, valutni analitičar u francuskoj banci Societe Generale.

Zahvaljujući poboljšanom ozračju spram rizika, na dobitku je jutros na inozemnim tržištima bio i tečaj kineskog juana, poskočivši na najviše razine u 12 tjedana prema dolaru, od 7,0225 juana za dolar.

Trgovci prate nastavak američko-kineskih trgovinskih razgovora nakon što su dvije strane rekle da su postigle napredak prema prvoj fazi trgovinskog sporazuma, koji bi mogao biti potpisan tokom ovoga mjeseca.

Tečaje funte bio je u plusu, na 1,2932 dolara, budući da investitori procjenjuju da se rizik od neuređenog brexita sada smanjio u kontekstu priprema za izbore.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini