LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Europske burze u plusu na početku tjedna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Na europskim burzama u ponedjeljak prijepodne najvažniji indeksi su porasli, a apetit investitorima za rizična ulaganja potaknuo je podatak o usporavanju deflacije proizvođačkih cijena u Kini, koji upućuje na oporavak industrijske proizvodnje druge po veličini svjetske ekonomije.

Paneuropski Stoxx 600 indeks oko 9,45 sati bio je u plusu 0,6 posto, pri čemu su najviše na dobitku dionice naftnih kompanija, u prosjeku za 1,2 posto.

Istodobno, frankfurtski DAX porastao je 0,48 posto, na 12.735 bodova, londonski Ftse za 0,93 posto, na 6.088 bodova, a pariški CAC za 0,76 posto, na 4.926 bodova.

Sudeći po najnovijem podatku o usporavanju deflacije proizvođačkih cijena, industrijska proizvodnja u Kini postupno se vraća na razine prije pandemije, i to zahvaljujući oporavku potražnje, državnim poticajima i iznenađujuće otpornom izvozu. Naime, kineski statistički zavod objavio je da su proizvođačke cijene u srpnju usporile pad na 2,4 posto na godišnjoj razini, nakon lipanjskog potonuća od 3 posto.

Uz naftni sektor, to je potaknulo investitore na kupnju dionica i u ostalim sektorima senzitivnima na gospodarske cikluse, poput banaka, proizvođača vozila i farmaceutske industrije.

Dobitke na burzama jutros donekle ograničava tehnološki sektor, koji je u prosjeku u minusu 0,9 posto.

Ovoga tjedna očekuje se skromni obujam trgovanja na europskim burzama, jer je mnogo investitora na ljetnom godišnjem odmoru.

Tokijska burza danas nije radila zbog praznika.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater