LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Dolar stabilan pred izvješće o zapošljavanju u SAD-u

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dolar u petak nije bilježio veće promjene prema drugim najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima pred objavu ključnog izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje investitori čekaju radi jasnijih smjernica u vezi budućih poteza američkog Feda. 

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, oko podneva je tako iznosio 96,158 bodova, kao i na zatvaranju tržišta dan ranije.

Ni tečaj eura prema dolaru nije bilježio promjene u odnosu na dan ranije i oko podneva se kretao na 1,1298 dolara.

Dolar je istodobno ojačao oko 0,2 posto prema jenu, na 113,36 jena. I funta je oslabila prema dolaru, za 0,24 posto u odnosu na zatvaranje tržišta dan ranije, na 1,3274 dolara.

Podršku dolaru prema košarici valuta pružaju očekivanja sudionika tržišta da će američka središnja banka Fed ubrzati proces ukidanja programa kupnji obveznica i povećati kamatne stopa ranije nego se očekivalo, a moguće već u lipnju iduće godine.

Čelnik Feda Jerome Powell ovih je dana podupro takva očekivanja izjavama u Kongresu da će središnja banka razmotriti brže smanjenje kupnji obveznica na sjednici koja će se održati od 14. do 15. prosinca.

Radi daljnjih smjernica investitori čekaju najnovije izvješće o zapošljavanju u SAD-u, za koje ekonomisti iz Reutersove ankete procjenjuju da će pokazati da je broj zaposlenih u najvećem svjetskom gospodarstvu u studenom porastao za oko 530 tisuća. Brojka blizu te trebala bi potvrditi da će Fed ubrzati proces ukidanja programa kupnji obveznica, kao što su sugerirale Powellove izjave u posljednje vrijeme, a pridružili su im se i drugi dužnosnici Feda.

Predsjednica Fedova ogranka u San Franciscu Mary Daly u četvrtak je kazala da je možda vrijeme da se počne izrađivati plan za povećanje kamatnih stopa kako bi se zauzdala inflacija, a predsjednik ogranka u Richmondu Thomas Barkin izrazio je potporu normalizaciji monetarne politike.

Veliku pozornost sudionika tržišta ovoga je tjedna plijenio omikron, nova varijanta koronavirusa čije širenje na globalnoj razini izaziva zabrinutost, pa su se investitori okrenuli sigurnim lukama za kapital u neizvjesnim vremenima, poput dolara, jena i državnih obveznica, dok su se pod pritiskom našle valute koje percipiraju rizičnijima.

"Ako se izuzme strka u ovome trenutku prisutna na tržištima, u velikoj mjeri potaknuta neizvjesnošću oko omikrona, tečaj dolara nalazi se u ciklusu jačanja”, rekao je Kyle Rodda, analitičar IG-a u Melbourneu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum