LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Dolar oslabio prema košarici valuta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dolar je u srijedu oslabio prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, na kojima i dalje vlada poboljšano ozračje pa su investitori skloniji riziku, a u njihovu su fokusu opet potezi središnjih banaka.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oko podneva je tako bio u minusu 0,2 posto u odnosu na zatvaranje tržišta dan ranije, na 96,18 bodova.

Euro je istodobno prema dolaru ojačao 0,16 posto, na 1,1281 dolara. Tečaj dolara prema jenu ostao je pak gotovo nepromijenjen u usporedbi sa završetkom trgovanja dan ranije, na 113,54 jena.

Investitori su ostali skloniji valutama koje percipiraju rizičnijima jer su njihove bojazni da će nova varijanta koronavirusa naštetiti oporavku gospodarstava ublažila izvješća o blažim simptomima kod osoba zaraženih omikronom. Ohrabrila ih je i vijest da je britanska farmaceutska tvrtka Glaxo Smith Kline u utorak objavila da je terapija protiv covida-19 koju razvijaju zajedno s američkom kompanijom Vir Biotechnology, temeljena na antitijelima, učinkovita protiv svih mutacija omikrona.

Tečaj eura prema dolaru teško se oporavlja od najnižih razina u ovoj godini na koje je nakratko kliznuo u studenome, pogođen očekivanjima da će američki Fed brže zaoštravati monetarnu politiku od Europske središnje banke (ECB) koja izgleda ne kani žuriti. Prošli tjedan predsjednik Feda Jerome Powell rekao je da je možda vrijeme da se visoku inflaciju više ne smatra privremenom, sugerirajući time da bi središnja banka mogla ubrzati smanjenje poticaja.

Kretanja na tržištu novca pokazuju da se sada računa da će kamatne stope Fed podići za četvrt postotnog boda do lipnja iduće godine.

"Tržišta sada računaju da bi kamatne stope Fed mogao podići u dva do tri navrata iduće godine, no mi smatramo da je to previše optimistično. Mišljenja smo da zapravo neće tako žuriti s njihovim podizanjem”, ocijenio je portfelj menadžer u Unigestionu Jeremy Gatto, u čijem su portfelju različite kategorije imovine.

Prinosi na ključne 10-godišnje američke državne obveznice, koji su prošli tjedan zabilježili najveći tjedni pad od lipnja 2020. godine zbog kombinacije Powellovih izjava i bojazni oko nove varijante koronavirusa, u srijedu su blago smanjeni, na 1,46 posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom