ZAGREB

RBA: Očekuje se zamjetan pad potražnje za kreditima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Po podacima Hrvatske narodne banke, u veljači su ukupni krediti stanovništvu iznosili 134,3 milijarde kuna, što je 7 posto više nego godinu dana ranije, no analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u idućim mjesecima očekuju zamjetan pad potražnje za kreditima zbog rasta nezaposlenosti i neizvjesnosti. 

Na mjesečnoj razini, vrijednost ukupnih kredita stanovništvu porasla je i za 0,5 posto.

"Pozitivne godišnje stope rasta ukupnih kredita stanovništvu rastu od rujna 2017. s tendencijom ubrzanja tijekom posljednjih godinu i pol. Posljedica je to snažnog, dvoznamenkastog  rasta kunskih kredita, dok su devizni krediti sektoru stanovništva rasli zamjetno skromnijim stopama", ističu analitičari Raiffeisenbank Austria.

Kunski krediti stanovništvu krajem veljače iznosili su 73,6 milijardi kuna, što je za 12,4 posto više nego u veljači 2019. godine. Dvoznamenkasti rast ovih kredita traje još od studenog 2015, zamjećuju analitičari RBA. 

S druge strane, ukupni devizni krediti stanovništvu i krediti sa valutnom klauzulom sektora stanovništva krajem veljače iznosili su 60,7 milijardi kuna te su u usporedbi s veljačom 2019. bili viši za 1,1 posto.

Prema vrstama kredita, najznačajniji udio, 43,1 posto, imaju stambeni kredite, koji su krajem veljače iznosili 57,9 milijardi kuna, ili 6,7 posto više na godišnjoj razini.

Dvoznamenkaste godišnje stope rasta nastavljene su i kod gotovinskih nenamjenskih kredita. U veljači je zabilježen njihov godišnji rast od 10,4 posto odnosno 5,1 milijardi kuna.

Ta kretanja odraz su povoljnih uvjeta na tržištu rada, odnosno rasta plaća i zaposlenosti tijekom proteklih 12 mjeseci, čemu je pridonijelo i okruženje niskih troškova financiranja uz visoke razine potrošačkog optimizma, ali i jednostavnija procedura odobravanja ovih kredita, ističu analitičari RBA.

"U nadolazećim mjesecima biti će aktivni moratoriji na otplatu kredita građana i poduzetnika, čiji je bonitet ozbiljno narušen uslijed pandemije koronavirusa. Banke neće poduzimati mjere prisilne naplate duga te će razmatrati i odobravati zahtjeve za odgodom plaćanja kredita. Uz to, potražnja za kreditima će uslijed rasta nezaposlenosti i neizvjesnosti zamjetno pasti", zaključuju u svojoj analizi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater