VARAŽDIN

Otvoreno novo skladište PZ "Varaždinsko povrće" vrijedno 12 milijuna kuna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na prostoru bivše vojne barutane kod Vidovca u petak je otvoreno novo skladište za krumpir Poljoprivredne zadruge "Varaždinsko povrće", ulaganje vrijedno 12 milijuna kuna.

Investicija koja je sa 7,5 milijuna kuna sufinancirana iz Europske unije, "Varaždinskom povrću" će osigurati potreban prostor za skladištenje 3000 tona krumpira.

Zadruga je osnovana 2005. godine kao prva u Varaždinskoj županiji, a danas ima devet zadrugara koji obrađuju 450 hektara poljoprivredne površine. Prvi su kojima je Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo status proizvođačke organizacije u sektoru krumpira.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak naglasio je da novo skladiše puno znači za razvoj gospodarstva i poljoprivrede na razini cijele županije.

"Zadruga danas posluje s pet trgovačkih lanaca, što pokazuje da jedino udruženi, u zajedništvu, mogu opstati na izazovnom tržištu Republike Hrvatske i Europske unije", rekao je Majdak.

Predsjednik skupštine zadruge Jurica Cafuk je naglasio kako 90 posto proizvodnje čini krumpir, a potom zelje i cikla.

"Asortiman planiramo proširiti novim poljoprivrednim proizvodima. Uvjereni smo da ćemo biti važan čimbenik u proizvodnji povrća u Republici Hrvatskoj te potrošačima jamstvo kvalitete", rekao je. 

Inače, u Hrvatskoj je ukinuto korištenje aktivne tvari kloprofam, koja se prije koristila za zaštitu od klijanja krumpira u skladištu.

"Zadruga se preorijentirala na novi tip skladištenja i čuvanja krumpira u boks paletama, uz brzu izgradnju suvremenih objekata za skladištenje te ugradnju sofisticirane opreme za hlađenje i provjetravanje skladišta", istaknula je upraviteljica PZ "Varaždinsko povrće" Kristina Vidaček.

Varaždinska županija u proteklih nekoliko godina je toj poljoprivrednoj zadruzi dodijelila 830.000 kuna bespovratnih potpora.

"Nije bilo lako ulagati, ali imali su viziju i planove, izboriti lidersku poziciju u proizvodnji i distribuciji poljoprivrednih proizvoda na sjeveru Hrvatske te plasirati kvalitetne proizvode na tržište", izjavila je zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of