ISTARSKE TOP 33 TVRTKE

NIJE SVE U TURIZMU Najveću plaću u Istri imaju zaposlenici novigradske tvrtke - PROSJEČNO 20.553 KUNE!

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
Luxottica Novigrad

Luxottica Novigrad


Tradicionalno godišnje istraživanje tjednika Lider koje pokazuje tisuću najvećih hrvatskih kompanije ove je godine posebno zanimljivo jer pokazuje kako se preživjela krizna i koronozna prethodna poslovna godina. U godini krize najviše je, gledajući na županijskoj razini, porasla Vukovarsko-srijemska županija zahvaljujući rastu Prvog plinarskog društva, dok je Istarska županija, zbog pada turizma i propasti Uljanika, na pretposljednjem mjestu s ukupnim padom od 35 posto. Na posljednjem mjestu je Dubrovačko-neretvenska županija, dok su drugi i treći po broju jakih tvrkih Grad Zagreb i Zagrebačka županija.

Ali, to ne znači kako u Istarskoj županiji nema trgovačkih društva koja su u krizi poslovala odlično, dok će podaci koji će obuhvaćati recentnu turističku sezonu pokazati oporavak tog sektora.

Da nije sve u turizmu pokazuju tvrtke poput pulskog Calucema koji je na 289. mjestu nacionalne tablice top kompanija s prihodom od 334,51 milijun kuna, dobiti od četiri posto i prosječnom neto plaćom od 11.049 kuna. Imaju 138 zaposlenih i bave se nemetalnim mineralnim proizvodima. Kemijska industrija Hempel iz Umaga uprihodovala je 209 milijuna kuna, a njihovih 109 radnika prima prosječnu neto plaću od 10.231 kunu.

Tvrtka Danieli Systec iz Labina koja se bavi računalnim uslugama imala je ukupni prihod od 171 milijun kuna, dobit od tri posto te prosječne plaće od 12.762 kune za 267 zaposlenika. Alpha Adriatic, tvrtka za vodeni prijevoz, radila je s gubitkom od 52 posto, ali je ipak imala 162 milijuna kuna i isplatila prosječnu plaću od 18.054 kune za 26 radnika.

Novigradska Luxottica, tvrtka koja se bavi veletrgovinom i trgovinom, imala je prihod od 128 milijuna kuna, dobit od jedan posto, što je znatno manje nego prethodnu godinu, ali je 49 radnika primilo prosječnu plaću od 20.553 kune. To je najveća istarska plaća vidljiva na listi tisuću najuspješnijih hrvatskih kompanija. Očito je kako su srednja i mala poduzeća djelomice dobro preživjela krizu, dok su turističke tvrtke ostale velike, ali s ostvarenim gubicima i znatno manjim plaćama.

Najveća kompanija u Istri ostala je BINA-Istra sa sjedištem u Lupoglavu s prihodom od milijardu i 151 milijun kuna, ali i padom dobiti od 13 posto. Imaju 12 zaposlenih s prosječnom plaćom od 12.352 kune. Rovinski TDR d.o.o. s 861 milijunom kuna prihoda i porastom dobiti od 13 posto drugoplasirana je istarska tvrtka s 651 zaposlenikom i prosječnom plaćom od 9.565 kuna. Na trećem mjesu je Maistra – prihodi su bili 598 milijuna kuna, dobit je pala 25 posto te je 1.275 radnika prosječno primalo 7.861 kunu.

Turistička Valamar Riviera iz Poreča uprihodovala je 591 milijun kuna, dobit je u minusu 70 posto, dok je 2.611 zaposlenih imalo najnižu prosječnu plaću – 3.310 kuna. Rockwool Adratic iz Potpićana imao je uspješniju godinu – prihodi su 548 milijuna kuna, dobit dva posto te prosječne neto plaće za 132 radnika 10.342 kune. Između petog i desetog mjesta u istarskom gospodarstvu po prihodu se nalaze Plava Laguna, Holcim, Carel Adriatic, Infobip i Auto Benussi. Zanimljivo je da se na nacionalnoj listi vodnjanski Infobip, jedna od vodećih informatičkih kompanija u ovom djelu EU, nalazi na 274. mjestu s prihodima od 345 milijuna kuna, dobiti od šest posto te prosječnom plaćom od 12.687 kuna za 969 kuna.

Po prihodima, između desetog i dvadesetog mjesta smještene su tvrtke Calucem d.o.o., buzetski PPC, Etradex iz Pićana, fažanski Benussi, Aries Motivity Professional iz Umaga – koja je jedina tvrtka bez zaposlenika – te umaški Hempel, pulske tvrtke Arena Hospitality Group i Cesta, Valalta iz Rovinja i Kamen iz Pazina.

Slijede spomenut labinski Danieli Systec, La-Vor Trade iz Buzeta, Alpha-Adriatic iz Pule, Sipro iz Umaga, Luxoticca iz Novigrada te Istarska kreditna banka iz Umaga. Listu istarskih top kompanija zaključuju Bifix iz Buja, Istarski vodovod iz Buzeta, AR Packing i Mesaroli Logistika iz Kanfanara te Namještaj Mima iz Pule trgovačke tvrtke Špina iz Poreča i Eurotrade iz Rovinja.

Na nacionalnoj listi, najbolje je plasirana BINA-Istra (68. mjesto, a na kraju se nalazi Eurotrade (938. mjesto). Pet najuspješnijih hrvatskih kompanija su INA, Konzum Plus, Prvo plinarsko društvo, HEP i Lidl Hrvatska. Među njima, s gubitkom su poslovali INA i Konzum Plus. Najveće prosječne netto plaće isplaćuje Microsoft Hrvatska (36.333 kune), dok je novigradska Luxoticca na 36. mjestu po visini plaće u Hrvatskoj.

Nema sumnje da će se sljedećih mjeseci Liderova top lista osvježavati, pa će se redovito moći sagledavati i utjecaj turističke sezone na istarsko i hrvatsko gospodarstvo. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini