ZAGREB

Međunarodne pričuve HNB-a krajem veljače 19,5 mlrd eura, očekuje se smanjenje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Bruto međunarodne pričuve Hrvatske narodne banke (HNB) na kraju veljače iznosile su 19,5 milijardi eura te su u odnosu na veljaču prošle godine povećane za 530,5 milijuna eura ili 2,8 posto, pokazuju podaci HNB-a, no analitičari predviđaju njihovo smanjivanje.  

U odnosu na siječanj bruto međunarodne pričuve HNB-a su porasle za 392,8 milijuna eura odnosno 2,1 posto.

Prema navodima HNB-a, povećanje pričuva rezultat je viših razina ugovorenih repo poslova.

Tijekom ožujka u pet intervencija na deviznom tržištu i nekoliko izravnih transakcija HNB je poslovnim bankama prodao ukupno 2,5 milijardi eura, a analitičari Raiffeisen banke (RBA) kažu da stoga ne iznenađuje da su se prema podacima središnje banke na dan 27. ožujka međunarodne pričuve spustile na 16,8 milijardi eura.

Očekuju da će HNB, s obzirom na trenutnu gospodarsku situaciju uzrokovanu pandemijom korona virusa, zasigurno ostati dosljedan politici zadržavanja stabilnog tečaja.

Stoga u slučaju novih pritisaka na slabljenje domaće valute očekuju daljnje aktivnosti na deviznom tržištu kroz prodaju deviza koje će za posljedicu imati dodatno smanjenje međunarodnih pričuva.

Ukupna aktiva središnje banke na kraju veljače iznosila je 148,9 milijardi kuna te je uz porast na mjesečnoj razini od 3,1 milijarde kuna kuna (2,1 posto) u odnosu na veljaču 2019. godine bila viša za 4,8 milijardi kuna ili 3,3 posto. 

U pasivi bilance HNB-a u veljači, primarni novac s udjelom od 75,7 posto povećan je za 3,3 posto u odnosu na siječanj dok u odnosu na veljaču prošle godine stopa rasta iznosi 12,2 posto zabilježivši time iznos od 112,8 milijardi kuna. 


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum