ZAGREB

MasterIndex: Gotovo polovica hrvatskih korisnika bankarskih usluga planira zimska putovanja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Gotovo polovica ili 48 posto korisnika bankarskih usluga planira zimski odmor u inozemstvu od čega njih 54 posto adventsko putovanje u Europi, pokazalo je tradicionalno online istraživanje MasterIndex kompanije Mastercard.

To istraživanje o navikama korištenja financijskih usluga i stavu prema platnim karticama u Hrvatskoj za Mastercard je u listopadu na uzorku od tisuću korisnika bankarskih usluga u Hrvatskoj od 18 do 55 provela agencija Improve. Rezultati pokazuju da su ispitanici u proteklih godinu dana u prosjeku turistički putovali četiri puta, a poslovno dva do tri puta, i to u oba slučaja najviše unutar Hrvatske.

Osim 54 posto ispitanika koji planiraju adventska putovanja u inozemstvo, njih 23 posto planira i neka druga zimska putovanja, na novogodišnje izlete unutar Europe 17 posto, dok bi na skijanje njih 14 posto, a tek 5 posto na novogodišnja putovanja na druge kontinente.

Oko 90 posto svih adventskih, skijaških i novogodišnjih putovanja unutar Europe trajat će do tjedan dana, odnosno najviše do četiri dana ili dva-tri, a kao zanimljivost istraživači navode da su za adventska putovanja iznadprosječno zainteresirani mladi od 18 do 29 godina, a za skijaška oni malo stariji.

Najviše njih, 61 posto, planira smještaj na tim putovanjima rezervirati putem rezervacijskih ili agencijskih web stranica, pri čemu njih 36 posto namjerava platiti debitnim karticama, a njih 26 posto gotovinom, dok se za obročno kartično plaćanje odlučuje 20-ak posto.

Prosječna potrošnja na putovanja u zadnjih 12 mjeseci 5.153 kune ili oko 800 kuna manje nego u 2018.

Ispitujući gdje su i kako putovali u zadnjih 12 mjeseci, došlo se do toga da su anketirani građani najviše putovali po Hrvatskoj, kao i da ih 40 posto nije turistički putovalo izvan zemlje.

Prosječno su na putovanju u inozemstvu trošili 5.153 kuna, što je, kako ističu iz Mastercarda, znatno manje od prosjeka u 2018. koji je iznosio 5.929 kuna, a i polovica putovanja koštala su manje od po 3.500 kuna.

Rezultati su pokazali i da na tim putovanjima nešto više troše stariji ispitanici, visokoobrazovani i oni s višim prihodima, kao i oni iz Istre, Primorja, Gorskog kotara, Dalmacije i Zagreba, u čemu su Istrijani sa oko 5.650 kune te potrošnje za 70-ak kuna 'jači' od prosječne potrošnje Dalmatinaca na putovanjima u inozemstvu, koja je oko 5.580 kuna.

S druge strane, Slavonci na putovanjima u inozemstvo prosječno potroše manje od hrvatskog prosjeka, odnosno oko 4.300 kuna, a planiraju i manje putovati u zimsko vrijeme nego Istrijani i Dalmatinci.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater