PEKING

Kineska središnja banka smanjila kratkoročnu kamatu prvi put od 2015.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kineska središnja banka smanjila je kamatnu stopu za kratkoročne pozajmice po prvi put u posljednje četiri godine, u nastojanju da podupre posustali gospodarski rast u kontekstu otegnutog trgovinskog sukoba sa Sjedinjenim Državama.

Narodna banka Kine smanjila je u ponedjeljak kamatnu stopu za zaduživanje do sedam dana, na 2,50 posto, s 2,55 posto. To je prvo smanjenje te kamatne stope od listopada 2015. godine.

U kontekstu najslabijeg rasta tog drugog najvećeg svjetskog gospodarstva u gotovo tri desetljeća, kineska središnja banka početkom je mjeseca prvi put od 2016. godine smanjila i kamatnu stopu za srednjoročno zaduživanje. Kamatna stopa na pozajmice s rokom vraćanja od godinu dana snižena je također za 0,05 postotnih bodova, na 3,25 posto.

Trgovinski sukob sa Sjedinjenim Državama, koji se oduljio na približno 16 mjeseci, oštro je pogodio stranu potražnju i ulaganja, podsjeća dpa.

Pogođeno negativnim posljedicama toga sukoba, kinesko gospodarstvo u trećem je kvartalu 2019. poraslo svega šest posto, najslabije od 1992. godine.

Međunarodni monetarni fond (MMF) u posljednjim je projekcijama rasta za svjetsko gospodarstvo objavio da očekuje usporavanje rasta kineskog gospodarstva na 6,1 posto u ovoj godini, a iduće na 5,8 posto.

Kako se usporava i rast drugih najvećih svjetskih gospodarstava, i druge središnje banke u svijetu posljednjih mjeseci uvode poticajne monetarne mjere.

Tako je, među ostalim, američki Fed od početka godine smanjio ključne kamatne stope čak u tri navrata, a nove poticajne mjere nedavno je uvela i Europska središnja banka zbog usporavanja rasta gospodarstva eurozone. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum