ZAGREB

Britanska središnja banka ispituje teren za negativne kamatne stope

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Britanska središnja banka Bank of England (BoE) uputila je pismo bankama u Velikoj Britaniji kako bi utvrdila jesu li spremne za moguće spuštanje kamatnih stopa na nulu ili u negativno područje.

Spuštanjem kamatnih stopa na tako niske razine Velika Britanija slijedila bi primjer središnjih banaka u Japanu i Švicarskoj, podsjeća BBC.

„Tražimo konkretne informacije o trenutnoj spremnosti vaše tvrtke”, poručio je viceguverner BoE-a Sam Woods u pismu bankama.

BoE je u ožujku spustila ključne kamatne stope na povijesno niskih 0,1 posto, podsjeća BBC.

Čak i ako ih spusti ispod nule, to neće automatski značiti da će se većina potrošača probuditi u svijetu u kojem će će im se plaćati da se zadužuju.

Zaduženi po hipotekarnim zajmovima uz fiksne kamatne stope ne bi osjetili nikakvu razliku dok onima koji su uzeli hipotekarne kredite s promjenjivim kamatnim stopama u ugovorima uglavnom stoji da kamatna stopa nikada neće biti niža od nule.

Stvari stoje nešto drugačije sa štedišama s dubokim džepom, poput bogataša i samih banaka, kojima bi se moglo naplaćivati deponiranje novca.

Banke koje preko noći polažu novac kod Europske središnje banke (ECB) moraju na depozite platiti kamatu od 0,5 posto a švicarska banka UBS počela je u studenome 2019. bogatim klijentima naplaćivati kamatu na novčane depozite u visini do 0,75 posto, nabraja BBC.

Problematični IT sustavi

Britanski viceguverner želi također znati hoće li banke imati tehnoloških problema budu li kamatne stope spuštene u negativno područje.

Proteklih su godina prekidi u radu računalnih sustava i slični problemi bili učestala pojačava u više britanskih banaka.

Parlamentarci su prošle godine oštro kritizirali razmjere problema u IT sustavima banaka, upozorivši na moguću potrebu uvođenja financijskih nameta i novih propisa.

„Želimo također utvrditi postoje li moguća kratkoročna rješenja odnosno mogu li se problemi premostiti, te postoji li potencijal za trajne promjene u sustavu", zaključio je Woods u pismu bankama.

Banke imaju rok do 12. studenog da odgovore na upite.

Investitori spekuliraju da bi BoE mogao spustiti kamatne stope ispod nule u svibnju iduće godine, piše agencija Reuters.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater