WASHINGTON

Američki Fed ponovio obećanje o zadržavanju niskih kamatnih stopa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Američka središnja banka Fed u srijedu je ponovila obećanje da će koristiti sve raspoložive alate kako bi poduprla američko gospodarstvo i da će kamatne stope zadržati blizu nule koliko god bude potrebno da se gospodarstvo oporavi od posljedica koronakrize, istaknuvši pritom da će putanja gospodarstva značajno ovisiti o tijeku virusa.

"Nakon oštrog pada, gospodarska aktivnost i zaposlenost donekle su ojačali posljednjih mjeseci, no ostat će znatno ispod razina na početku godine”, rekli su dužnosnici Feda u priopćenju, objavljenom u srijedu po završetku dvodnevne sjednice, održane putem videokonferencije.

Svi članovi Fedova odbora za monetarnu politiku glasali su da se zadrži ciljani raspon kratkoročnih kamatnih stopa između nula i 0,25 posto, u kojem se nalazi od 15. ožujka kada je novi koronavirus počeo zahvaćati zemlju.

"Odbor očekuje da će zadržati ovaj ciljani raspon sve dok ne bude siguran da je gospodarstvo prevladalo najnovije događaje i da je na putu da ostvari ciljeve o maksimalnoj zaposlenosti i o stabilnosti cijena”, stoji u priopćenju.

Dodaju i da će „putanja gospodarstva značajno ovisiti o tijeku virusa”.

Iz Feda su poručili i da će nastaviti svakog mjeseca kupovati najmanje 120 milijardi dolara američkih državnih obveznica i vrijednosnica osiguranih hipotekom s ciljem stabilizacije financijskih tržišta.

Fed je ponovio obećanje o zadržavanju niskih kamatnih stopa dan uoči sutrašnje objave izvješća američke vlade o BDP-u u drugom tromjesečju, kada su vlasti nametnule mjere karantene i zaustavile poslovanje kompanija kako bi se suzbilo širenje koronavirusa, a očekuje se da će pokazati rekordan pad gospodarstva od 34 posto na godišnjoj razini, podsjeća Reuters.

Dužnosnici Feda nadali su se da će te mjere pomoći zaustaviti virus, što bi gospodarstvu omogućilo brzi oporavak, iako su strahovali od mogućeg ponovnog rasta broja zaraženih i slabljenja gospodarskog oporavka.

Od Fedove sjednice u lipnju epidemija je intenzivirana u SAD-u, gdje u prosjeku dnevno bilježe oko 65 tisuća novozaraženih, a raste i broj umrlih od Covida-19, podsjeća Reuters.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom