VARŠAVA

Gospodarske procjene poljske vlade previše su optimistične - dužnosnica NBP-a

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Poljska središnja banka mogla bi dodatno smanjiti ključne kamatne stope u drugoj polovini godine jer bi pandemijske štete u gospodarstvu mogle biti veće no što vlada predviđa, izjavila je dužnosnica središnje banke Grazyna Ancyparowicz. 

Središnja banka spustila je kamatne stope u ožujku i travnju kako bi poduprla gospodarstvo koje se tek počinje otvarati nakon karantene uvedene sredinom ožujka. Ključna kamatna stopa sada je rekordno niskih 0,5 posto.

"Premda ne isključujem mogućnost da kamatne stope budu smanjene u ovoj godini, one neće biti negativne”, rekla je Ancyparowicz u razgovoru za Reuters.

„Na idućoj sjednici mislim da neće biti smanjene. Bude li tako, ostaje druga polovina godine. To bi se moglo pokazati potrebnim budući da po mom mišljenju najgore tek slijedi”, poručila je dužnosnica središnje poljske banke u telefonskom intevjuu.

„Za Poljsku će poglavito 2021. biti krizna godina”, upozorila je Ancyparowicz.

Vladine projekcije o padu gospodarstva za četiri posto u ovoj godini smatra previše optimističnima.

"Ako se zaista toliko smanji, to će značiti da smo imali puno sreće (...) Ja sam pesimistična kada je ova godina u pitanju. Čini mi se da bi pad BDP-a u Poljskoj mogao biti izrazito dubok, puno dublji nego što je prvotno procijenjeno”, rekla je.

"Pričekajmo ipak što će pokazati srpanjske projekcije središnje banke, iako mislim da neće biti optimistične”, poručila je.

Oporavak malih i srednjih tvrtki, koje imaju značajan udio u poljskom BDP-u, neće biti lagan unatoč pomoći vlade, istaknula je dužnosnica središnje banke.

Za pomoć kompanijama pogođenim pandemijom vlada je izdvojila više od 100 milijardi zlota (23,99 milijardi dolara), podsjeća Reuters.

Iduća sjednica središnje banke trebala bi se održati 28. svibnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum